Κρυστάλλινα νερά, τεράστιος υποθαλάσσιος πλούτος και ατέλειωτες επιλογές εξερεύνησης. Οι ελληνικές θάλασσες είναι μια ανεξάντλητη πηγή περιπέτειας και ανακάλυψης.
Η εντυπωσιακή μορφολογία των βυθών προσελκύει κάθε καλοκαίρι τους λάτρεις της θάλασσας, ενώ οι καταδυτικές σχολές προσφέρουν όλα τα απαραίτητα για μια εμπειρία ζωής.
Ταξιδέψτε στο βαθύ μπλε της θάλασσας και ανακαλύψτε τα μέρη που είναι κατάλληλα για καταδύσεις σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τις πληροφορίες του Visit Greece.
Υποβρύχια «στέκια»
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολλοί σύλλογοι και σωματεία όπου μπορείτε να διδαχτείτε τις καταδυτικές τεχνικές. Εξειδικευμένες εταιρίες σας παρέχουν εξοπλισμό, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση.
Όποια περιοχή κι αν επιλέξετε για κατάδυση, το σίγουρο είναι πως θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω. Όμως, κάποιοι προορισμοί είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και τόποι συνάντησης των αυτοδυτών, που μοιράζονται το πάθος τους για εξερεύνηση των βυθών, υποβρύχια φωτογραφία και υποβρύχιο ψάρεμα.
Στη Βουλιαγμένη, στα νότια παράλια της Αττικής, υπάρχει η περίφημη ομώνυμη λίμνη, προορισμός που αγαπούν ιδιαίτερα οι αυτοδύτες.
Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, στο Πόρτο Ράφτη (λειτουργεί καταδυτικός σύλλογος), τα νερά αποτελούν μια ασφαλή πρώτη γνωριμία με τον κόσμο του βυθού, μιας και δεν είναι ιδιαίτερα βαθιά. Στην περιοχή της λεγόμενης Ερωτοσπηλιάς, υπάρχει η δυνατότητα κατάδυσης από την ξηρά. Αν διαθέτετε δικό σας σκάφος οδηγηθείτε προς την Αγία Μαρίνα και τα γύρω νησάκια.
Επίσης, κοντά στην Αθήνα, βρίσκεται η Σαλαμίνα, όπου επιτρέπεται η κατάδυση στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο. Η νότια Εύβοια έχει θαυμάσιους πέτρινους βυθούς και αποτελεί αγαπημένο τόπο για ερασιτέχνες ψαράδες.
Στα Χανιά της Κρήτης λειτουργεί καταδυτικό κέντρο πολύ υψηλών προδιαγραφών. Τα νερά αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον στον Καλαθά και την Παλαιοχώρα, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο Αποκόρωνας Χανίων, η Χώρα Σφακίων, ο Πλατανιάς στη δυτική Κρήτη, ο Κίσσαμος και η Γραμβούσα ακόμα δυτικότερα προσφέρονται για αξέχαστες καταδυτικές εμπειρίες.
Οι βόρειες Σποράδες αποτελούν τον παράδεισο των αυτοδυτών. Ο υπέροχος βυθός, με τα ζωηρά χρώματα και τα κρυστάλλινα νερά, κάνουν την υποβρύχια εξερεύνηση αλησμόνητη. Στις Κυκλάδες, ιδιαίτερα σαγηνευτικές είναι οι καταδύσεις στη Σέριφο, τη Μήλο (έξω από τον κόλπο του Αδάμαντα), την Κίμωλο (στη νότια πλευρά) και τη Σίφνο .
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Σαντορίνη, που διαθέτει έναν πραγματικά εκπληκτικό βυθό. Η ηφαιστειογενής καταγωγή του νησιού προσδίδει στο υποθαλάσσιο τοπίο απίστευτη γοητεία. Τα νερά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, γεγονός που καθιστά πολύ ξεκούραστη την πλεύση, επίσης, λόγω της καθαρότητάς τους επιτρέπουν όμορφες υποθαλάσσιες λήψεις.
Το Ιόνιο πέλαγος φημίζεται για τις υποθαλάσσιες διαδρομές του. Τα μεγάλα νησιά – η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα – αλλά και μικρότερα, όπως ο Καστός, το Αρκούδι, η Άτοκος αποτελούν αγαπημένους καταδυτικούς προορισμούς. Το Ιόνιο έχει, επίσης μεγάλους πληθυσμούς ψαριών, λόγω του θαλάσσιου πάρκου. Οι υποδομές είναι εξαιρετικές και τα καταδυτικά κέντρα φροντίζουν για την ενημέρωση και τον εξοπλισμό των αυτοδυτών.
Οι βυθοί του κόλπου της Αλεξανδρούπολης στη Θράκη και της Καβάλας στη Μακεδονία είναι ιδιαίτερα γοητευτικοί, γεμάτοι εναλλαγές. Αμμουδερές θίνες εναλλάσσονται με πετρώδη υποστρώματα και σκιερές ποσειδωνίες δίνουν τη θέση τους σε φωσφορίζοντες υφάλους.
Τέλος, στην Αρεόπολη της Λακωνίας, στο μαγευτικό Λιμένι, υπάρχει ένας αξιόλογος βυθός με πλάκες. Το
καταπράσινο τοπίο και η βραχώδης ακτή συμπληρώνουν το ιδεώδες σκηνικό για θαλάσσιες εξερευνήσεις.