Στον πιο γλυκό και ταυτόχρονα απαιτητικό διαγωνισμό του κόσμου, η Ιαπωνία κατέκτησε την κορυφή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ζαχαροπλαστικής, κερδίζοντας για δεύτερη φορά το χρυσό μετάλλιο.
Από το 2011, οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για να αποδείξουν τις μοναδικές δεξιότητές τους στη δημιουργία εκπληκτικών γλυκών και επιδορπίων που συνδυάζουν γεύσεις και τέχνη. Στο φετινό διαγωνισμό, οι ομάδες διαγωνίστηκαν με γλυκές δημιουργίες εμπνευσμένες από την πολιτιστική τους κληρονομιά, δείχνοντας το πάθος και τη φαντασία τους μέσα από σοκολάτα, ζάχαρη και πάγο.
Είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας, με προσεκτικά επιλεγμένες ομάδες που ξοδεύουν χρόνια προπόνησης για να κερδίσουν την υψηλότερη τιμή στον τομέα τους και να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στην παγκόσμια σκηνή.
Στη διετή διοργάνωση συμμετέχουν διαγωνιζόμενοι από χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Μαυρίκιος και η Νότια Κορέα σε μια γλυκιά αναμέτρηση όπου οι ομάδες ανταγωνίζονται για να δημιουργήσουν τα καλύτερα επιδόρπια που γράφουν ιστορία.
Στο φετινό διαγωνισμό που διεξήχθη στις 20 και 21 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει το CNN Travel, κάθε ομάδα είχε τρία μέλη -ειδικούς στη σοκολάτα, τον πάγο και τη ζάχαρη αντίστοιχα. Οι τριάδες ανέλαβαν να αναπτύξουν τρία επιδόρπια που θα εκπροσωπούσαν τη χώρα τους: ένα παγωμένο επιδόρπιο, ένα επιδόρπιο εστιατορίου -στο οποίο μπορούσε να προστεθεί μια ειδική γαρνιτούρα στο τραπέζι της κριτικής επιτροπής- και μια σοκολάτα επίδειξης, που θα εντυπωσίαζε με την τεχνική και την εμφάνιση.
Και είχαν μόνο πέντε ώρες για να τα καταφέρουν όλα αυτά.
Οι σεφ ζαχαροπλαστικής βασίστηκαν τόσο στα υλικά όσο και στα σχέδια για να αναδείξουν τις γαστρονομικές απολαύσεις των χωρών τους. Η κινεζική ομάδα έφτιαξε έναν περίτεχνο δράκο από ζάχαρη, ενώ οι διαγωνιζόμενοι του Μεξικού ενσωμάτωσαν σοκολάτα, καλαμπόκι και άλλα ντόπια τρόφιμα στα επιδόρπιά τους.
Εκτός από την εκπροσώπηση των πατρίδων τους στα πιάτα, οι διαγωνιζόμενοι φορούσαν θεματικές στολές και αξεσουάρ.
Τα μέλη της ομάδας της Γαλλίας φορούσαν κομψά μπρετόν ριγέ πουκάμισα και μπερέδες, οι σεφ του Μεξικού φορούσαν μάσκες εμπνευσμένες από την Ημέρα των Νεκρών και η ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου δούλευε πάνω στα επιδόρπιά της φορώντας κομψά καπέλα και παπιγιόν.
Οι νικητές του διαγωνισμού
Παρόλο που η διοργάνωση του 2025 πραγματοποιήθηκε στη Λυών, η γαλλική ομάδα δεν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, αλλά αρκέστηκε στο ασημένιο.
Η Ιαπωνία κατέκτησε την πρώτη θέση, επιστρέφοντας στην κορυφή των πρωταθλητών, με την ομάδα της να δημιουργεί εντυπωσιακά επιδόρπια. Για το επιδόρπιο εστιατορίου, παρουσίασαν μια γρανίτα από λεμόνι, αχλάδι, κατιφέ και σοκολάτα, με σχήμα φύλλου Asanoha (κάνναβη), αποτυπώνοντας με μοναδικό τρόπο την παράδοση της χώρας τους. Στο παγωμένο επιδόρπιο, η ομάδα παρουσίασε μια γλυκιά λιχουδιά βερίκοκο, εμπνευσμένη από το παιχνίδι με περιστρεφόμενη κορυφή.
«Ενσωματώσαμε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιαπωνίας στην τέχνη μας, καταφέρνοντας να συνδυάσουμε την παραδοσιακή γεύση με τα λεπτοδουλεμένα μοτίβα για να αναδείξουμε τις τεχνικές μας», δήλωσε ο σεφ Masanori Hata, υπεύθυνος για τη σοκολάτα στην ομάδα.
«Δεν θυμάμαι τη στιγμή που κερδίσαμε. Ήμουν τόσο έκπληκτος και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Η Ιαπωνία αναγνωρίστηκε σε δύο συνεχόμενα τουρνουά. Είμαι χαρούμενος και περήφανος».
Εντωμεταξύ, η γαλλική ομάδα ετοίμασε μια εντυπωσιακή σειρά σοκολατένιων αυγών που ήταν γεμισμένα με μους σουφλέ σοκολάτας-φουντουκιού που καλύφθηκε με τρούφα σοκολάτας, βουτηγμένα σε βούτυρο με προσθήκη εσπεριδοειδών-βανίλιας και συνοδευόμενα από παγωτό βανίλιας και κονφί από κλημεντίνη.
Την τρίτη θέση κατέλαβε η Μαλαισία, το υψηλότερο αποτέλεσμα της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας στον διαγωνισμό. Η ομάδα της Μαλαισίας συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία για το παγωμένο επιδόρπιό της, το οποίο περιέγραψε ως «ένα αρμονικό μείγμα φωτεινών εσπεριδοειδών, γλυκού βερίκοκου και λεπτών μπαχαρικών», εμπνευσμένο από την πολυπολιτισμική κληρονομιά της χώρας.
Οι νικητές του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ζαχαροπλαστικής:
- Ιαπωνία
- Γαλλία
- Μαλαισία
- Κίνα
- Βέλγιο
- Ιταλία
- Νότια Κορέα
- Σιγκαπούρη
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Αργεντινή