Μια μοναδική εμπειρία ζωής, ένα αξέχαστο ταξίδι μπορεί να σας χαρίσει η συμμετοχή σας σε έναν αγώνα Μαραθωνίου, από τους εκατοντάδες που διοργανώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς διαλέξαμε για εσάς τους 20 πιο διάσημους, περιπετειώδεις και εντυπωσιακούς για να διαλέξετε.

Φτιάξτε βαλίτσες και δέστε τα κορδόνια σας. Φύγαμε!

Νο. 20. Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης, Νοέμβριος

Ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, προσελκύοντας επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές από όλο τον κόσμο. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου 2013.

Ο αγώνας διοργανώνεται από την οργάνωση New York Road Runners ( NYRR) και η διαδρομή του περιλαμβάνει και τους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης, δηλαδή συνολική απόσταση 42, 195 χιλιόμετρα.

Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του αγώνα, η συμμετοχή επιλέγεται σε μεγάλο βαθμό από ένα σύστημα κλήρωσης, ενώ τα μέλη των NYRR έχουν εγγυημένη είσοδο.

Ο πρώτος Μαραθώνιος στην πόλη πραγματοποιήθηκε το 1970, με τη συμμετοχή 127 αθλητών, οι οποίοι έκαναν πολλές φορές τον γύρο του Central Park. Τότε, μόλις εκατό θεατές παρακολούθησαν τον Gary Muhrcke να κερδίζει τον αγώνα σε 2 ώρες 31 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα. Συνολικά μόνο 55 δρομείς διέσχισαν τη γραμμή τερματισμού.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η διαδρομή του αγώνα μεγάλωνε σταδιακά. Σήμερα ξεκινά από τον Δήμο του Staten Island κοντά στην γέφυρα Verrazano – Narrows, η οποία εκείνη τη μέρα παραμένει κλειστή για την κίνηση των αυτοκινήτων. Οι δρομείς καταλαμβάνουν όλο το μήκος της γέφυρας στα πρώτα λεπτά του αγώνα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την εκδήλωση.

Αμέσως μετά ο αγώνας συνεχίζεται για περίπου 18 χιλιόμετρα στην περιοχή του Μπρούκλιν, περνώντας από πολλές γειτονιές και ο αγώνας συνεχίζεται μέσω της γέφυρας Pulaski για να φτάσει στο Long Island και συγκεκριμένα στο Queens. Μετά από περίπου δυόμισι μίλια στο Queens, οι δρομείς διασχίζουν τον ποταμό East River στην γέφυρα Queensboro στο Μανχάταν. Σε αυτό το σημείο πολλοί είναι εκείνοι που εξαντλούνται, αφού η ανάβαση μέχρι τη γέφυρα θεωρείται από τα πιο δύσκολα σημεία του μαραθωνίου. Η διάσημη Fifth Avenue αποτελεί το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, που καταλήγει στο Central Park.

Οι επίσημοι χρόνοι καταγράφονται από ένα τσιπ που φορούν οι αθλητές στα παπούτσια τους και υπολογίζει πότε ένας δρομέας ξεκινά από την επίσημη έναρξη και καταλήγει στο τέρμα. Τα τελευταία χρόνια ο αγώνας έχει ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια θεατές να τον παρακολουθήσουν από το σπίτι.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες