Είναι γεγονός πως δεν χρειάζεται να βρεθείς στην άλλη πλευρά της Γης για να ζήσεις μαγικούς προορισμούς.

Ούτε και καραβιές χρημάτων απαιτούνται για να απολαύσεις τον δικό σου ιδιωτικό παράδεισο.

Παρά έρευνα και διάθεση για εξερεύνηση.

Και αυτή τη φορά είναι η Βρετάνη της βόρειας Γαλλίας, στα Στενά της Μάγχης, που μας φέρνει την απόλυτη απομόνωση. Ένα νησί στην αποκλειστική διάθεσή σου.

Μεταφερόμαστε λοιπόν στο Φινιστέρ της βορειοδυτικής Γαλλίας, στην καρδιά της ιστορικής Βρετάνης. Εκεί, στα ανοιχτά της επαρχίας Καραντέκ, μόλις έξω από τον κόλπο της Μορλαί, υπάρχουν πολλές ομορφιές.

Ίσως έχετε ακούσει για το νησάκι-φρούριο του Τορό, το λεγόμενο και «Αλκατράζ της Βρετάνης», ένα κάστρο που είχαν χτίσει οι Γάλλοι για την προστασία της πόλης από τους Άγγλους και τους πειρατές και μετατράπηκε σε φυλακές αργότερα.

Δίπλα στο Τορό υπάρχει όμως και ένας φάρος. Και εκεί θα σταματήσουμε…

Δυο σταγόνες ιστορίας

Ile Louet το λένε οι Γάλλοι και είναι ένα νησάκι έξω ακριβώς από τις ακτές, στα 300 μέτρα. Βραχώδες και ακατοίκητο, ήταν το ιδανικό σημείο για να φτιαχτεί το 1857 ένας φάρος 12 μέτρων για να βλέπουν τα καράβια.

Μέχρι να αυτοματοποιηθεί η λειτουργία του φάρου στη δεκαετία του 1960, πέρασαν από κει πολλοί φαροφύλακες. Με τις οικογένειές τους φυσικά. Κι έτσι έπρεπε να χτιστεί ένα σπίτι, αλλά και εγκαταστάσεις για τη συντήρηση του φάρου.

Έρημο και ξεχασμένο από τον χρόνο για δεκαετίες, το Ile Louet αναβίωσε μαγικά το 2004, όταν το δημοτικό διαμέρισμα του Καραντέκ αποφάσισε να ανακαινίσει το οίκημα. Και να το μεταμορφώσει σε τουριστικό προορισμό.

Το κατάλυμα που μένεις με… δόσεις

Το σπίτι του φαροφύλακα είναι πλέον ανοιχτό σε όλους για διακοπές και η ανακαίνιση εμφύσησε νέα ζωή στο εσωτερικό του. Μην περιμένετε βέβαια πολυτέλειες, καθώς έπρεπε να διατηρηθεί ο ταπεινός αλλά αυθεντικός του χαρακτήρας.

Κι έτσι ακριβώς παραμένει, ένα απλό κατάλυμα με ελάχιστες ανέσεις, σεβόμενο την εργατική κληρονομιά του νησιού. Από τον Απρίλιο του 2013 έχει μάλιστα και πόσιμο νερό, ενώ ο ηλεκτρισμός παρέχεται πλέον από ηλιακά πάνελ.

Περιττό να αναφερθεί πως το Ile Louet είναι στις μέρες μας δημοφιλέστατο. Ο δήμος έχει σκαρώσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μόνο 93 διαμονές κάθε χρονιά. Και εξαντλούνται πάντα. Γι’ αυτό και γίνονται με το σταγονόμετρο.

Μην περιμένεις δηλαδή να περάσεις εδώ κάνα-δυο βδομάδες. Το περισσότερο που μπορείς να μείνεις είναι δύο μέρες. Δύο νύχτες ουσιαστικά. Και οι τιμές ποικίλουν ανά χρονιά. Κάποτε άκουγες να το προλογίζουν σαν το νησί των 150 ευρώ. Αυτά ανήκουν όμως στο παρελθόν.

Το 2020 το Ile Louet έγινε ακόμα ακριβότερο. Μια μέρα και μια νύχτα εδώ (ή μια νύχτα και μια μέρα, αναλόγως αν το θες από πρωί σε πρωί ή από απόγευμα σε απόγευμα) κοστίζουν πια 356 ευρώ. Για δυο νύχτες, η τιμή σκαρφαλώνει στα 590 ευρώ. Το σπίτι χωράει όμως 10 ανθρώπους και σε παρέες το κόστος επιμερίζεται.

Τι παίρνεις με αυτά; Το κυρίως σπίτι, τους βοηθητικούς χώρους και την αυλή. Το υπόλοιπο νησί παραμένει ανοιχτό σε όλους, ακόμα και όταν το σπίτι είναι νοικιασμένο. Ο αυτοματοποιημένος πια φάρος παραμένει σε λειτουργία, γι’ αυτό και η πρόσβαση απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας.

Το σπίτι είναι επιπλωμένο λιτά και έχει 4 δωμάτια, δύο στο ισόγειο και δύο στον πάνω όροφο. Διαθέτει εξοπλισμένη κουζίνα, με «περιορισμένη ποσότητα ζεστού νερού», όπως δηλώνεται ρητά, 2 τραπέζια και 10 καρέκλες.

Και μιας και μιλάμε για περιορισμένες ανέσεις, η τουαλέτα είναι εδώ εκτός σπιτιού, στο παλιό χοιροστάσιο. Και η ντουζιέρα είναι όμως χωριστά, στην παλιά αποθήκη. Και βγάζει μόνο κρύο νερό.

«Το σπίτι είναι πλήρως εξοπλισμένο», μας λέει το Ile Louet, «εσύ πρέπει να φέρεις απλώς το κινητό σου (υποχρεωτικά), πόσιμο νερό, φαγητό, σεντόνια, μαξιλαροθήκες και υπνόσακους».

Είπαμε, είναι για διακοπές-περιπέτεια, για όσους μπορούν να αποχωριστούν κάποιες βασικές ανέσεις για ένα-δυο βράδια…

Εξαίσια θέα

Γιατί να μείνεις όμως σε ένα σπαρτιάτικο κατάλυμα χωρίς ανέσεις; Για την ιδιωτικότητα των στιγμών και την ασύγκριτη θέα στο νερό και τα αξιοθέατα της περιοχής. Όταν θες από τις διακοπές να χαλαρώσεις και να καθαρίσεις το μυαλό σου, το Ile Louet λογίζεται ιδανικό.

Από το ψηλότερο σημείο του νησιού, του δικού σου νησιού, ατενίζεις την ακτογραμμή ως εκεί που φτάνει το μάτι. Και οι κόλποι της Βρετάνης είναι περιώνυμοι για την ομορφιά τους. Όταν μάλιστα στρέφεις τη ματιά σου στη θάλασσα, ηρεμεί η ψυχή σου, βλέποντας ακόμα και τις ακατοίκητες βραχονησίδες που αποκαλούν σπίτι τους οι γλάροι, οι κορμοράνοι και χιλιάδες ακόμα πουλιά.

Από το Ile Louet έχεις εξάλλου και την καλύτερη θέα στο φημισμένο Chateau du Taureau, το νησί-φρούριο του 16ου αιώνα, που έμεινε στη θέση του παρά τις επιθέσεις και είναι σήμερα επισκέψιμο.

Τα νερά του κόλπου της Μορλαί κρύβουν αξέχαστες περιπέτειες και όλα εδώ είναι γραφικά. Η ίδια η πόλη άλλωστε άκμαζε εμπορικά και πολιτιστικά από τον 16ο αιώνα και οι Άγγλοι θέλησαν μερίδιο όλων αυτών. Επιτέθηκαν έτσι το 1522.

Για να μην ξανασυμβεί αυτό, οι Γάλλοι έχτισαν το φρούριο με τα κανόνια το 1544 και το θωράκιζαν συνεχώς ως και τον 17ο αιώνα.

Την επόμενη εκατονταετία μετατράπηκε σε φυλακές, απ’ όπου έλκει και τον χαρακτηρισμό «Αλκατράζ της Βρετάνης», πριν γίνει τόπος εξορίας ευγενών, σχολή ιστιοπλοΐας, ακόμα και τουριστικό θέρετρο. Οχτώ χρόνια ανακαίνισης μετά, το Τορό είναι σήμερα επισκέψιμο μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου.

«Τόσο κοντά στη στεριά και όμως τόσο μακριά, ένας κόσμος να μοιραστείς σε όλη του την ιδιωτικότητα, τα τοπία αλλάζουν με τις διαθέσεις του καιρού που περνά, με πονά που φεύγω, αλλά έστω και για λίγες ώρες ήταν δικό μου», εξομολογείται ένας ταξιδιώτης στο βιβλίο επισκεπτών.

Πώς φτάνεις εδώ

«Όλοι οι επισκέπτες πρέπει να βρουν τον δικό τους τρόπο για να έρθουν και να φύγουν από το νησί, χρησιμοποιώντας ένα σκάφος που να μπορεί να διασχίσει με ασφάλεια τα 300 μέτρα νερού μεταξύ ακτής και νησιού», μας ενημερώνει ο δημοτικός πάροχος που εκμεταλλεύεται εμπορικά το Ile Louet.

Και όταν λέει σκάφος το εννοεί, απορρίπτοντας ας πούμε ποδήλατα θαλάσσης και σκαφάκια αναψυχής. Το Καραντέκ είναι ωστόσο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο και όλοι έχουν και μια βάρκα που μπορούν να σε περάσουν απέναντι. Με τιμή συζητήσιμη και ανοιχτή στη διαπραγμάτευση φυσικά.

Το ίδιο το νησί προτείνει τον Ναυτικό Όμιλο του Καραντέκ, που αναλαμβάνει το aller-retour έναντι 115 ευρώ.

Αυτό είναι το Ile Louet, ένα κρυμμένο διαμάντι των ευρωπαϊκών εδαφών. Ένα απομεινάρι του παρελθόντος αν θέλετε που ο κόσμος θέλησε να αποκτήσει και πάλι ζωή…