Σε λίγες ημέρες ξεκινά το Mount Athos Area Gourmet, μια υπέροχη γαστρονομική γιορτή, που θα διαρκέσει έναν ολόκληρο μήνα, από 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.
Η Αρναία
Η Αρναία είναι μία πολύχρωμη κωμόπολη, χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του πυκνόφυτου ορεινού όγκου του Χολομώντα. Στο παραδοσιακό καφενείο «Λανάρα», ο Άγγελος Γκαγκάνης λέει ότι τα παλιά χρόνια, εκεί ήταν χώρος επεξεργασίας μαλλιού.
Οι μεζέδες δεν είναι ποτέ προκαθορισμένοι, ούτε τους παραγγέλνεις. Έρχονται με τα τσίπουρα και τα ούζα και είναι εκλεκτοί. Από μπακαλιάρο σκορδαλιά, μέχρι λιαστό χταπόδι, φούσκες και χοχλιούς, απίθανα σπιτικά τουρσί με πικάντικες πιπεριές και λάχανο Αρναίας. Γλυκά κουταλιού και μεγάλη ποικιλία από λικέρ θα σας κρατήσουν για ώρα στο καφενείο. Η Αρναία είχε την τύχη από το 1990 να διατηρήσει και να αναδείξει την σπουδαία αρχιτεκτονική της. Όποιο κτίριο κατασκευάζεται ή αναπαλαιώνεται θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες.
Η βόλτα στα λιθόστρωτα σοκάκια της αποκάλυπτε υπέροχα σπίτια μακεδονίτικης νοοτροπίας, βαμμένα με έντονα χρώματα, όπου κυριαρχούσε το μπλε λουλακί, ξύλινα μπαλκόνια με λουλούδια, μικρές αυλές γεμάτες πολύχρωμες γλάστρες, πέτρινα σκαλοπάτια και φαναράκια που έδειχναν το δρόμο. Δαντέλες και κοφτά στόλιζαν τα παράθυρα, ενώ εξαιρετικές ζωγραφιές, με σχέδια όπως η «Άμπελος» κοσμούν πολλούς εξωτερικούς τοίχους κατοικιών. Οι σκούρες κεραμοσκεπές «σκέπαζαν» τον οικισμό, που είναι χτισμένος σε επίπεδα, με την κεντρική πλατεία να μαζεύει τον περισσότερο κόσμο, αφού οι ταβέρνες με τα ντόπια κρέατα και τα πιάτα της ντόπιας κουζίνας έχουν πολλούς φανατικούς από όλη τη γύρω περιοχή.
Σε πολλά ανακαινισμένα μακεδονίτικα αρχοντικά, έχουν τοποθετηθεί κομψές ταμπέλες όπου εξηγούν την ιστορία του σπιτιού και ξεναγούν τον επισκέπτη και τον περαστικό στη ζωντανή ιστορία της Αρναίας. Αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό και το μουσείο Υφαντικής, ενώ τώρα κατασκευάζεται και το μουσείο Μελιού, ένα προϊόν που η πόλη έχει μεγάλη ιστορία. Θέλησα να την γνωρίσω και έτσι επισκεφτήκαμε την «Πηγή του Μελιού Γεωργάκα» (2372022837) , μια οικογενειακή επιχείρηση που διατηρεί το πωλητήριο με τα εκλεκτά προϊόντα της στον κεντρικό δρόμο. Ο Αργύρης Γεωργάκας και η μητέρα του Θωμαή με περίμεναν για να δοκιμάσω τα πέντε είδη μελιού που παράγουν.
Ο περίφημο «σουσουρόμελο» επιβεβαίωσε τη φήμη του, αν και το μέλι Ερείκης έκλεψε τη δική μου γεύση, με τη φίνα υφή και το άρωμα του. Το απόσταγμα «Μουντοβίνα» – το τσίπουρο του μελιού όπως το αποκαλούν – ένα προϊόν Π.Ο.Π., που παράγεται από το βράσιμο της κερήθρας, ήταν εξαιρετικό και ιδιαίτερα δυνατό, με μια απαλή επίγευση μελιού στο στόμα. Γνήσια κεριά και βασιλικός πολτός, αλλά και βαζάκια με μέλια με ξυρούς καρπούς δέσποζαν στα ράφια. Η οικογένεια Γεωργάκα έχει τα μελίσσια της στη γύρω περιοχή, ενώ το χειμώνα τα μεταφέρει σε πιο θερμά κλίματα μέσα στη χώρα και παράγει όλα αυτά τα καταπληκτικά προϊόντα με τις παραδοσιακές μεθόδους.
Ο Ιερός Μητροπολιτικός Αγίου Στεφάνου, ο οποίος αποτελεί το μοναδικό θρησκευτικό μνημείο της Ελλάδας όπου οι πιστοί μπορούν να παρακολουθούν ιερά μυστήρια και ταυτόχρονα να θαυμάζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ακριβώς κάτω από τα πόδια τους – εκεί που το γυάλινο δάπεδο χωρίζει το ναό από τον αρχαιολογικό χώρο. Η πρόσφατη καταστροφή του ναού από μια μεγάλη πυρκαγιά, έφερε την αρχαιολογική σκαπάνη να αποκαλύπτει αρχαίους ναούς κάτω από το πάτωμα. Χτίστηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την αρχή και τα σπουδαία ευρήματα βρίσκονται σε μια ιδιότυπη βιτρίνα, στο πάτωμα του ναού.
Γεύμα στο Άλσος
Λίγο έξω από την Αρναία, υποδέχεται τον επισκέπτη ένα περιβάλλον πνιγμένο στην καταπράσινη ανοιξιάτικη φύση. Στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής, μια έκταση στρωμένη με φρέσκο χορτάρι, οξιές και βελανιδιές, παιδιά έπαιζαν ανέμελα, ενώ κάποιοι έκαναν βόλτες με όμορφα άλογα. Στο εστιατόριο Μπακατσιάνος (2372022750) σας περίμενε ο σεφ Δημήτρης Πολύζος. Εκεί βρήκε τον παράδεισο του, μετά από χρόνια στην Αμερική και το Βέλγιο. Με μια αρωματική Μαλαγουζιά της Κλαούντια Παπαγιάννη, μπορεί κανείς να συνοδεύσει μύδια Ολυμπιάδας με κρασί, πιπεριές και κρεμμύδια, σαλάτα με χταπόδι, μαρούλι, φρέσκο πιπέρι και πετιμέζι, ενώ για κυρίως αξίζει κανείς να απολαύσει το λεμονάτο αγιορείτικο μπακαλιάρο με πατάτες και κολοκύθι.
Ποιητική γεύση με φρέσκο ψάρι ψημένο μέσα σε ελαιόλαδο και κρεμμυδόζουμο και κρόκο από το Όρος. Ο Μπακατσιάνος είναι διάσημος για τα ψητά του κρέατα, αλλά και για το αγριογούρουνο και το αρνίσιο κότσι που μαγειρεύεται με φρούτα της κάθε εποχής. Μια δυνατή λίστα κρασιών με πάνω από 35 ετικέτες θα συνοδεύσει κάθε γεύση.
Μία αληθινή φάρμα
Στην παραδοσιακή αγροτουριστική φάρμα «Πλατανόρεμα» (2372031615) που χάνεται μέσα σε μια μεγάλη έκταση, αγκαλιασμένη από την παρθένα φύση, με ρεματιές που τις σκεπάζουν πλατάνια, πανύψηλα δέντρα και κάθε λογής ζώα, μπορεί κανείς να δει άλογα, παγώνια, κατσίκες, γουρουνάκια, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους μέσα στη φύση, αλλά και μια παραδοσιακή ταβέρνα με γνήσιες τοπικές γεύσεις, αποτελούν τον επίγειο παράδεισο όλους.
Τέσσερις πέτρινες κατοικίες ενοικιάζονται για διακοπές και είναι πλήρως εξοπλισμένες. Σε μια από αυτές η κ. Ελένη Γιοβανοπούλου, φτιάχνει τα ωραιότερα τσουρέκια, φτιαγμένα με βιολογικά υλικά της φάρμας. Αφράτα και μοσχομυριστά, όχι πολύ γλυκά, μπορεί κανείς να τα απολαύσει με μερακλίδικο ελληνικό καφέ χαζεύοντας την υπέροχη θέα. Μπορείτε να τα παραγγείλετε ανά πάσα στιγμή!
Βόλτα στο Στρατώνι
Η παραλία της Καρβουνόσκαλας, βρίσκεται λίγο έξω από το Στρατώνι, μία μαγευτική παραλία με τη σκούρα χρυσή άμμο και τα ελαιόδεντρα να φτάνουν μέχρι την ακρογιαλιά. Από τα μπαλκόνια των ενοικιαζομένων δωματίων «Χρυσός Ήλιος» (6979721634 ) – που βρίσκονται ακριβώς από πάνω – η θέα είναι ειδυλλιακή. Μπορεί κανείς να δει τις βάρκες να κυλούν τον γραφικό λιμενοβραχίονα του Στρατωνίου και να ανέβει το δρόμο προς τον Άγιο Νικόλα του Βουνού για να θαυμάσει την απίστευτη θέα του κόλπου.
Πριν φτάσετε στην Ολυμπιάδα, μπορείτε να κόψετε από ένα χωματόδρομο, με τη φύση να σας αγκαλιάζει δεξιά και αριστερά και τις κυψέλες γεμάτες χαρωπά μελίσσια να δείχνουν ότι δεν ενοχλούνται καθόλου από την παρουσία σας. Εάν κατηφορίσετε προς τη θάλασσα θα βρεθείτε στη μυδοκαλλιέργεια του Βασίλη Αναστασίου (2376051008). Λαξεμένα βράχια, δέντρα που σχεδόν ποτιζόντουσαν από το αλμυρό νερό, μια κρυφή λιλιπούτια παραλία γυμνιστών παραδίπλα και μια μικρή ξύλινη εξέδρα συνέθεταν το σκηνικό, κάτω από τη σκιά του Αριστοτελικού βουνού.
Μεγάλα τσαμπιά από ολόφρεσκα μύδια «τριβόντουσαν» για να ξεκολλήσουν, πάνω στους πάγκους. Μπορείτε να ανέβετε την μεγάλη πλατφόρμα και να «ψαρέψετε» με ένα μεγάλο γάντζο μια περίτεχνη πλεξίδα από μύδια τα οποία μπορείτε να απολαύσετε με ένα ντόπιο παγωμένο τσίπουρο.
Εμπειρία μοναδική, το τοπίο ονειρεμένο και ο Βασίλης θα σας εξηγήσει ότι αυτά τα μεγάλα και υπέροχα μύδια Ολυμπιάδας είναι τόσο διάσημα, διότι μεγαλώνουν με τις καλύτερες συνθήκες. Απαιτούν ακόμα και 16 με 18 μήνες πριν συλλεχτούν, καθαρά νερά και μεράκι.
Η Λουλουδιά και η Ολυμπιάδα
Στο δρόμο προς την Ολυμπιάδα, υπάρχει η μονάδα επεξεργασίας, συσκευασίας και πώλησης των μυδιών, του Βασίλη Αναστασίου. Ένας σύγχρονος, επισκέψιμος χώρος, αληθινό χειρουργείο, όπου θα μύδια καθαρίζονταν και συσκευάζονταν για να φτάσουν στον προορισμό τους. Οι μυδοταβέρνες εκεί έχουν την τιμητική τους και εμείς ήμασταν καλεσμένοι της Λουλουδιάς Αλεξιάδου, στην ταβέρνα της το «Ακρογιάλι» ή «Germany» όπως το γνωρίζουν οι παλιοί (2376051255). Καλό είναι να έχετε ώρες μπροστά σας όταν θα επισκεφτείτε την κουζίνα της.
Τουρσιά με τις πράσινες ντομάτες και τις τεράστιες ντόπιες ελιές, πιτάκια με άγρια χόρτα και μυρωδικά από το μαχξέ, σαλάτες με ρόκα, μαρούλι, ξερά κράνα και σύκα, καρύδια και μέλι, το γαύρο και τη σαρδέλα Ιερισσού, τα ολόφρεσκα μπαρμπούνια και τα διάσημα πετροκεφαλόπουλα. Η γεύση απογειώθηκε με το χταπόδι που μπήκε στην κατσαρόλα με πορτοκάλι, ξερά βερύκοκα, καρότο και κίτρινη πιπεριά, κρεμμύδι, σκορδάκι, αμπαρόριζα και φρέσκο πιπέρι.
Τα μύδια προσφέρονται και πάλι τηγανιτά και αχνιστά και βέβαια τα κυδώνια με λεμονάκι και τους αχινούς πάνω στο ψωμί. Η παραλία της Ολυμπιάδας είναι πεντακάθαρη, οργανωμένη με λευκή αμμουδιά. Απέναντι βρίσκεται το νησάκι Καυκανάς, που λέγεται ότι ο βασιλιάς Φίλιππος εξόρισε τη σύζυγο του Ολυμπιάδα, για να την αναγκάσει να χωρίσει από τον εραστή της Αριστοτέλη…
Η Λουλουδιά διατηρεί και ένα μικρό ξενοδοχείο στην παραλία το «Λιοτόπι» (23760 51257), που είναι πράγματι ξεχωριστό. Πίσω από τη μικρή ρεσεψιόν ένα έπιπλο – βιτρίνα, είναι γεμάτο διάφορα σπιτικά λικέρ και γλυκά κουταλιού, για το συνεχές κέρασμα των ενοίκων, ενώ τα δωμάτια με τα παλιά έπιπλα, είναι στρωμένα με χειροποίητα κοφτά και όμορφες κουρτίνες. Ατμόσφαιρα μιας άλλης αυθεντικής αρχοντικής εποχής…
Η επίσκεψή σας μπορεί να ολοκληρωθεί με μια περιήγηση στα Αρχαία Στάγειρα, τον τόπο που γέννησε τον Αριστοτέλη. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ιδιαίτερα αξιόλογος και χαρίζει συγκλονιστική θέα.
Βόλτα στην Ουρανούπολη και τα Νέα Ρόδα
Η πόλη της Ουρανούπολης είναι η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά, καθώς αποτελεί την είσοδο για χιλιάδες επισκέπτες του Αγίου Όρους. Καταστήματα, ταβέρνες και καφέ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια κρατούν την πόλη ζωντανή όλο το χρόνο. Στα Νέα Ρόδα μπορείτε να απολαύσετε τις καθαρές θάλασσες, ενώ μια καλή επιλογή για διαμονή είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «Αλεξάνδρα» (2377031111), που βρίσκονται πάνω στο λόφο και από τα μπαλκόνια τους η θέα είναι υπέροχη.
Το νησάκι της Αμμουλιαννής
Από το λιμανάκι της Ουρανούπολης, με το καραβάκι μπορείτε μέσα σε λίγα λεπτά να φτάσετε στην Αμμουλιανή. Ένας μικρός οικισμός και μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας βρίσκονται σε αυτό το μικρό νησάκι. Στην πλατεία του χωριού, μέσα στο Λαογραφικό μουσείο γεμάτο από την ιστορία των Μικρασιατών, η κυρία Δόμνα, φτιάχνει τα παραδοσιακά νηστήσιμα αμυγδαλωτά λουλούδια μικρασίας – μια μπισκοτένια λουλουδο-νοστιμιά, που αποτελεί γαστρονομικό σύμβολο του νησιού. Μπορείτε να καθίσετε έξω από τον νέο ξενώνα του νησιού τον «Ηλίανθο» (6944518218) και να απολαύσετε τον καφέ σας με γλυκό κουταλιού.
Ο Στράτος και η Μαίρη Βασιλείου, ένα νέο ζευγάρι, μηχανικοί πληροφορικής και οι δυο, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν σιγά σιγά την Αθήνα και δημιούργησαν στο νησί, έναν υπέροχο ξενώνα. Όμορφα δωμάτια, όλα με μεγάλα λαχταριστά κρεβάτια και έπιπλα coco-mat, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, minimal ξεκούραστη διακόσμηση και πινελιές πολυτέλειας, ζεστά χρώματα και γνήσια φιλοξενία.
Ρωτήστε τους για τις δικές τους αγαπημένες παραλίες και ζητήστε τους να σας πάνε βόλτα με τη βάρκα σε μέρη για λίγους…
Το «Aristoteles Holiday Resort & Spa» (23770 71012) απλώνεται σε έναν λόφο πάνω από την Ουρανούπολη.
Μέσα στην πλούσια φύση, τα διάφορα κτήρια του, φιλοξενούν δωμάτια πολλών τύπων και σουίτες, ενώ μια σειρά από δραστηριότητες διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους. Νεροτσουλίθρες και πισίνες, μεγάλος παιδόποτος με εξειδικευμένο προσωπικό, ένα κέντρο spa με πολλές θεραπείες χαλάρωσης και ομορφιάς, σαλόνια και διαφορετικά εστιατόρια και ιδιαίτερα φιλικό σέρβις, αποδεικνύουν γιατί το συγκεκριμένο resort έχει πολλούς φανατικούς.
Το ξενοδοχείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο φαγητό και την τοπική, αγιορίτικη κουζίνα. Ένας βιολογικός κήπος, με ζαρζαβατικά, ελιές, φρούτα και αρωματικά φυτά, προμηθεύει τις κουζίνες του, ενώ από φέτος το πρωινό θα έχει πολλές ελληνικές πινελιές. Βραδιές με μπάρμπεκιου με ψάρια και κρέας οργανώνονται συνεχώς, ενώ το δικό σας τραπέζι θα στηθεί σε όποιο σημείο και αν το ζητήσετε. Ζητήστε απλά τον διευθυντή του Τριαντάφυλλο Βογιατζή, πείτε του ότι το χωριό του τα Βασιλικά, είναι το ωραιότερο της περιοχής και θα κάνει οποιαδήποτε επιθυμία σας πραγματικότητα! Η απίθανη παραλία που απλώνεται μπροστά του έχει κρυστάλλινα νερά, ενώ ένα καραβάκι μεταφέρει στις παραλίες των κοντινών νησιών.
Λίγο πριν αναχωρήσετε για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ανεβείτε στο Άλσος του Αριστοτέλη για ένα καφέ και θέα που κόβει την ανάσα. Στο πάρκο στην καρδιά του άλσους υπάρχουν όλα τα όργανα του αρχαίου πολυεπιστήμονα και φιλοσόφου.
Σε όλες αυτές τις διαδρομές κυριαρχούν ατέλειωτα τοπία, από τα σπουδαία κατάφυτα βουνά, τους καταπράσινους λόφους, τις μικρές ζωγραφιστές κοιλάδες, τους ειδυλλιακούς κόλπους βγαλμένους από καρτ-ποστάλ. Το Άγιο Όρος πάντα δεσπόζει σε κάθε στροφή του δρόμου, ο μύθος και η αύρα του κυριαρχεί. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες βρίσκονται σε όλες τις πόλεις και τα χωριά, καθώς και σε ήσυχα σημεία της περιοχής και ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα και τα βαλάντια.
Η γαστρονομία της περιοχής και οι επιρροές που έχει από το Άγιο Όρος και τη μοναστηριακή κουζίνα, είναι μοναδική. Είναι μια εμπειρία από μόνη της, είναι ένας βασικός λόγος για την επιλογή των επόμενων διακοπών σας. Η προ του Άθω περιοχή είναι πράγματι ένας τόπος που μαγεύει και σε κρατά σε κάνει πάντα να επιστρέφεις…
Όλες οι πληροφορίες για την περιοχή αλλά και για το φεστιβάλ Mount Athos Area Gourmet που ξεκινά σε λίγες μέρες, με ένα κλικ εδώ.