Τον Μάιο, είχε γίνει γνωστό πως η New Zealand Airways θα ζύγιζε τους επιβάτες της πριν μπουν στα αεροπλάνα, στα πλαίσια συλλογής δεδομένων σχετικά με το φορτίο και την κατανομή βάρους για τα αεροπλάνα. Η ιδέα φαίνεται πως άρεσε στις αεροπορικές εταιρείες, καθώς το παράδειγμα της New Zealand Airways φαίνεται πως ακολουθεί και η Korean Air.
Από σήμερα, οι επιβάτες της Korean Air ενδέχεται να πρέπει να ολοκληρώσουν ένα επιπλέον βήμα πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος τους – έναν έλεγχο βάρους. Η νέα πολιτική απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να ζυγίζουν τους ταξιδιώτες και τις χειραποσκευές τους. Αυτό γίνεται για να ληφθούν στοιχεία για το μέσο βάρος του αεροπλάνου.
Πότε και πού θα ζυγίζει η Korean Air τους επιβάτες της;
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κορεατικής εφημερίδας JoongAng Daily, η Korean Air θα καταγράφει το βάρος των επιβατών που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο Gimpo μεταξύ 28 Αυγούστου και 6 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο θα συμβεί και στο αεροδρόμιο Incheon από τις 8 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας στο δημοσίευμα, αξιωματούχος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε πως «οι επιβάτες της Korean Air θα κληθούν να ανέβουν σε ζυγαριά με τα αντικείμενα που μεταφέρουν σε κάθε πύλη επιβίβασης. Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν ανώνυμα θα αξιοποιηθούν για σκοπούς έρευνας και δεν σημαίνει ότι οι υπέρβαροι επιβάτες θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα».
Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα μοιραστούν με το Υπουργείο Γης, Υποδομών και Μεταφορών της Νότιας Κορέας, προσθέτει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το travelandleisureasia.com. Ωστόσο, εάν ένας επιβάτης θέλει να εξαιρεθεί από αυτή την έρευνα, μπορεί απλώς να ενημερώσει το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας.
Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να υπολογίζουν το βάρος των επιβατών κάθε πέντε χρόνια ή όποτε το απαιτεί η κατάσταση, σύμφωνα με το μέτρο ελέγχου του βάρους και της ισορροπίας των αεροσκαφών που αναλύει λεπτομερώς το υπουργείο. Τα δεδομένα βοηθούν στον προσδιορισμό της κατανομής του βάρους των αεροσκαφών και στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, προσθέτει το δημοσίευμα της κορεατικής JoongAng Daily.
Το μέσο βάρος των επιβατών διαφέρει από χώρα σε χώρα. Μια έρευνα του 2017 ανέφερε ότι το μέσο βάρος που ορίστηκε για τους ενήλικες άνδρες κατά τη θερινή περίοδο ήταν 81 κιλά και ότι για τις ενήλικες γυναίκες ορίστηκε στα 69 κιλά. Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας συνιστά μέσο βάρος 88,4 κιλά για τους ενήλικες άνδρες και 70,3 κιλά για τις ενήλικες γυναίκες.
Συνήθως, τα αεροπλάνα μεταφέρουν περίπου ένα τοις εκατό περισσότερα καύσιμα από αυτά που είναι απαραίτητα για μια πτήση και η ακριβής μέτρηση του βάρους των επιβατών μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων, προσθέτοντας δυνητικά έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια εξοικονόμηση, αναφέρει η έκθεση.
Τι αναφέρουν οι ειδικοί
Ωστόσο, σύμφωνα με το cntraveller.com, η Dr Alexis Conason, ειδική στις διατροφικές διαταραχές, ερωτήθηκε για τις πιθανές επιπτώσεις του να ζητείται από τους επιβάτες να ζυγίζονται σε δημόσιους χώρους. Η ίδια λέει: «Η προκατάληψη ως προς το βάρος είναι διαδεδομένη και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προκατάληψη κατά του πάχους, οπότε αναρωτιέμαι μήπως αυτό το νέο μέτρο θα μπορούσε να θέσει τους παχύσαρκους σε κίνδυνο αυξημένων διακρίσεων. Οι άνθρωποι με περισσότερα κιλά αναγκάζονται συνήθως να αγοράζουν δύο αεροπορικά εισιτήρια, αν το σώμα τους θεωρείται ότι προσκρούει στη διπλανή θέση».
Ωστόσο, η Dr Conason φοβάται ότι η επιλογή δεν μπορεί απαραίτητα να εξουδετερώσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Υπάρχουν πάρα πολλοί άγνωστοι παράγοντες για τους ανθρώπους που βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με μια δυνητικά αγχωτική απόφαση: «Νομίζω ότι κάθε φορά που παρουσιάζεται στους ανθρώπους η επιλογή να ζυγίζονται μπορεί να είναι προβληματική. Θα τιμωρηθούν οι άνθρωποι αν δεν επιλέξουν να συμμετάσχουν; Ποιες κρίσεις θα γίνουν για τους ανθρώπους που επέλεξαν να δηλώσουν συμμετοχή ή να μην δηλώσουν συμμετοχή; Το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας θα μεταχειρίζεται διαφορετικά τους ανθρώπους με βάση την απόφασή τους;» λέει.
«Το ζύγισμα είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, ειδικά για όσους παλεύουν με θέματα εικόνας του σώματος, διατροφικές διαταραχές και για τους ανθρώπους με μεγαλύτερα σώματα που υφίστανται διακρίσεις με βάση το βάρος τους. Μπορώ να φανταστώ ότι αυτό το νέο μέτρο φέρνει αυξημένο άγχος στα ταξίδια, τα οποία μπορεί ήδη να είναι μια πολύ αγχωτική κατάσταση, ειδικά για τα άτομα περισσότερα κιλά», διευκρινίζει.