Η Γκιόλα στη Θάσο είναι μια παραλία, αν μπορεί να την περιγράψει κανείς ως τέτοια, που σίγουρα θα σας πάρει τα μυαλά. Μια μικρή φυσική πισίνα παραδομένη στο επιβλητικό βραχώδες τοπίο ολόγυρά της, που βρέχεται από το βαθύ μπλε του Αιγαίου, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία στο νησί για καλοκαιρινές βουτιές.
Η Γκιόλα, στο καταπράσινο νησί της Θάσου, δεν είναι από τις παραλίες που συνηθίζει να συναντά κανείς στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λιγοστές φυσικές πισίνες της χώρας, με ένα ονειρικό σκηνικό που στην κυριολεξία κλέβει τις εντυπώσεις. Σε ένα άγριο και τραχύ βραχώδες τοπίο, μια μικρή φυσική και καταπράσινη, αλμυρή λιμνούλα, καλεί για καλοκαιρινά μακροβούτια στο νότο του νησιού.
Η Γκιόλα είναι μοναδική στο είδος της, γι’ αυτό και έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για το νησί του Βορείου Αιγαίου.
Ένα πραγματικό μικρό θαύμα, το οποίο από τους κατοίκους της Θάσου ερμηνεύεται ως «δώρο». Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, λοιπόν, κοντά στην Αστρίδα, η φυσική πισίνα που έχει δημιουργηθεί μέσα σε βράχο, με τα κρυστάλλινα νερά και τον πετρώδη βυθό μια ανάσα από το μπλε του Αιγαίου, αφήνει τον επισκέπτη στην κυριολεξία άναυδο.
Ο μύθος για τη δημιουργία της φυσικής πισίνας
Η Γκιόλα σχηματίστηκε με το πέρασμα των αιώνων με τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν να αποτελούν στην πραγματικότητα τους «δημιουργούς» της. Με βάθος τριών μέτρων, τα νερά της είναι πιο ζεστά από εκείνα της θάλασσας που αγκαλιάζουν την εξωτερική πλευρά της και τα οποία εντοπίζονται 8 μέτρα πιο κάτω αναλαμβάνοντας τον «ανεφοδιασμό» της πισίνας με τα κύματά της.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το μύθο, η φυσική πισίνα της Γκιόλας δημιουργήθηκε από τον Δία προκειμένου να απολαμβάνει σε αυτή το μπάνιο της η Αφροδίτη. Γι’ αυτό θα ακούσετε και πολλούς να την αποκαλούν και ως το «δάκρυ της Αφροδίτης». Ωστόσο, ένας άλλος μύθος υποστηρίζει ότι ήταν το μάτι του Δία για να την παρακολουθεί.