Οι Σεϋχέλλες φαντάζει σε όλους σαν ένα μέρος ήρεμο, γαλήνιο, ένας εξωτικός προορισμός για ξεκούραση. Ωστόσο, είναι μια χώρα γεμάτη αντιφάσεις, όπου είναι δύσκολο να συμφιλιώσει κανείς τα εκπληκτικά τοπία που κόβουν την ανάσα με αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό τους.
Στην κορυφή ενός λόφου, περιτριγυρισμένη από όμορφη θέα στον Ινδικό Ωκεανό, βρίσκεται η φυλακή Montagne Posée, το κύριο σωφρονιστικό ίδρυμα των Σεϋχελλών. Στην είσοδο του τόπου όπου βρίσκονται οι κρατούμενοι, αφού περάσει κάποιος από πολυάριθμες κλειδωμένες πύλες και περπατήσει κατά μήκος του συσπειρωμένου συρματοπλέγματος, υπάρχει μια τοιχογραφία ύψους τεσσάρων μέτρων του Νέλσον Μαντέλα, ζωγραφισμένη στον τοίχο του κτιρίου γραφείων.
Δίπλα στο χαμογελαστό πρόσωπο του αείμνηστου προέδρου της Νότιας Αφρικής – ο οποίος ήταν φυσικά και ο ίδιος κρατούμενος – υπάρχει ένα απόσπασμα που λέει «Λέγεται ότι κανείς δε γνωρίζει ένα έθνος αν δεν έχει βρεθεί μέσα στις φυλακές του». Και είναι αλήθεια ότι με πολλούς τρόπους αυτή η φυλακή αντικατοπτρίζει το τι συμβαίνει στις Σεϋχέλλες, πέρα από τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία των πέντε αστέρων και την χλιδάτη ζωή των επισκεπτών.
Στην κύρια πτέρυγα των κελιών, το σκοτάδι είναι άπλετο. Οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν χαρτόκουτα για να δημιουργήσουν ιδιωτικότητα πίσω από τα κάγκελα των ανοιχτών κελιών τους. Κάποια από αυτά είναι τόσο μικρά που μοιάζουν περισσότερο με κλουβιά και στο πάτωμα υπάρχουν βρώμικα στρώματα.
Το πρόβλημα της ηρωίνης παραμονεύει επίσης στο σκοτάδι, καθώς τα ναρκωτικά της κατηγορίας Α ρέουν μέσα από αυτά τα κελιά. Η φυλακή δεν προσφέρει καμία προστασία από ό,τι συμβαίνει έξω. Στη φυλακή, Τανζανέζοι φρουροί εναλλάσσονται στο προσωπικό σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διαφθορά και η ροή ηρωίνης στα κελιά – αλλά δεν αποδίδει.
Η επιδημία της ηρωίνης στο νησί του Ινδικού Ωκεανού
Σύμφωνα με το BBC, οι Σεϋχέλλες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτό που αποτελεί πλέον επιδημία. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού των Σεϋχελλών είναι εθισμένο στην ηρωίνη. Το πρόβλημα έχει γίνει τόσο μεγάλο, που χρειάζεται να έρθουν αλλοδαποί εργάτες για να κάνουν τη δουλειά που δεν μπορούν να κάνουν οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά ντόπιοι.
Η ηρωίνη εισέρχεται στις Σεϋχέλλες κυρίως με πλοίο – μέσω των τεράστιων, πορωδών υδάτινων συνόρων της. Με περισσότερα από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα χωρικών υδάτων, οι λαθρέμποροι έχουν εύκολη πρόσβαση. Μόλις φτάσει στην ξηρά, πωλείται σε μεγάλο βαθμό από μικρά, αυτοσχέδια καταστήματα στο πίσω μέρος των σπιτιών των ανθρώπων στα πολλά γκέτο της χώρας. Η ηρωίνη είναι παντού, και ο φόβος είναι ότι τα χειρότερα έρχονται.
Ενώ η ηρωίνη παραμένει ο πρωταγωνιστής, προς το παρόν, τουλάχιστον, επειδή είναι σχετικά φθηνή, υπάρχουν νέοι παίκτες στην αγορά. Η κοκαΐνη, το κρακ και η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη αρχίζουν να χρησιμοποιούνται και κανένα από αυτά τα ναρκωτικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθαδόνη.
Για πολλούς, η ημερήσια δόση μεθαδόνης είναι μόνο μια ακόμη δόση που τροφοδοτεί τον εθισμό τους στα ναρκωτικά – ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός. Η ταυτόχρονη χρήση ηρωίνης και μεθαδόνης μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο υπερβολική δόση. Η χρήση μεθαδόνης χωρίς σχέδιο αποτοξίνωσης και χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση δεν είναι σχεδόν ποτέ μια καλή μακροπρόθεσμη λύση.