Ένα απαράμιλλου φυσικού κάλλους σκηνικό αντικρίζει κανείς στη Βάλια Κάλντα, τη «ζεστή κοιλάδα» της Ελλάδας. Εικόνες που μοιάζουν να έχουν βγει από κάποιον καταπληκτικό πίνακα ζωγραφικής, γοητεύουν τον επισκέπτη της περιοχής, κάνοντας τον να αποθηκεύσει για πάντα στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού το συγκλονιστικό σκηνικό που βλέπουν τα μάτια του.
Ένας παραμυθένιος τόπος, η ομορφιά του οποίου συγκλονίζει τους πάντες, με πυκνά δάση με πανύψηλα έλατα, κατάφυτες βουνοπλαγιές, απέραντες κοιλάδες, ποτάμια και λιμνούλες, καταρράκτες και ρυάκια. Ένας τόπος μαγικός και συνάμα ουτοπικός, που μόλις τον αντικρίσει κανείς αναρωτιέται αν όντως είναι πέρα για πέρα αληθινός!
Το παραδεισένιο σκηνικό στη Βάλια Κάλντα
Η Βάλια Κάλντα, λοιπόν, γνωστή και ως ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου βρίσκεται στα σύνορα των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων, σε μια αρκετά δυσπρόσιτη περιοχή στην οροσειρά της Πίνδου. Η έκταση του Δρυμού αγγίζει τα 70.000 στρέμματα και περιλαμβάνει τόσο την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος καθώς και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι.
Ένας από τους πιο σημαντικούς και παρθένους δρυμούς στη χώρα μας η λεγόμενη και ως «ζεστή κοιλάδα», όπως μεταφράζεται στα βλάχικα η ονομασία Βάλια Κάλντα, συναντάται σε υψόμετρο 1.400 περίπου μέτρων ανάμεσα στα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι, φτάνοντας μέχρι τις κορυφές του βουνού Αυγό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα αποτελεί έναν από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας και τόπο που βρίσκουν χειμερινό καταφύγιο διάφορα είδη της ελληνικής πανίδας.
Επίσης, πλούσιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χλωρίδα του με τεράστια και πυκνά δάση μαύρης και λευκόδερμης πεύκης και οξιάς να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του. Από τα ρέματα που διατρέχουν την κοιλάδα το Αρκουδόρεμα είναι το σημαντικότερο, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του Αώου.
Για να προσεγγίσει κανείς τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου μπορεί να μπει από πέντε διαφορετικές εισόδους -όσα και τα χωριά περίπου που βρίσκονται στην περίμετρό του: Μηλιά, Βοβούσα, Περιβόλι, Κρανιά, Μικρολίβαδο.