Ένα μοναδικό σκηνικό περιμένει τους επισκέπτες της λίμνης Βιστωνίδας και της Ξάνθης γενικότερα, μόλις βρεθούν στο Πόρτο Λάγος. Ο λόγος για τη μονή που μοιάζει να «πλέει» στα νερά της λιμνοθάλασσας, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες αλλά και μια ξεχωριστή εμπειρία σε όσους βρεθούν σε αυτό το πραγματικά πανέμορφο σημείο της Ελλάδας.
Η πλωτή μονή του Αγίου Νικολάου
Μεταξύ των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, λοιπόν, σε ένα συγκλονιστικό τοπίο που συνεπαίρνει το μυαλό, στο σημείο όπου τα νερά της λίμνης Βιστωνίδας ενώνονται με το Θρακικό Πέλαγος, γνωστό και ως Πόρτο Λάγος, συναντάται ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα μοναστήρια στη Βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος για τη μονή του Αγίου Νικολάου, μέσα στη λιμνοθάλασσα της περιοχής. Πρόκειται για ένα μοναστικό συγκρότημα σε δύο μικροσκοπικά νησάκια, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους, αλλά και με την στεριά μέσω ξύλινης γέφυρας.
Το γραφικό ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος, ένα ήρεμο ησυχαστήριο για όσους θέλουν πραγματικά να ξεφύγουν απ’ όλους και απ’ όλα, σε απόσταση περίπου 25 χλμ. από την Ξάνθη, είναι συνδυασμένο άρρηκτα με το μοναστικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου, το οποίο ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.
Η πρώτη ξύλινη γέφυρα ενώνει τη στεριά με το νησάκι όπου συναντάται η Μονή του Αγίου Νικολάου, το οποίο με την σειρά του ενώνεται με μια άλλη, πιο μικρή, ξύλινη γέφυρα με το ακόμη πιο μικρό νησάκι όπου εντοπίζεται η ο μικρός ναός της Παναγίας Παντάνασσας, με το διάσημο αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας -η αυθεντική βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου.
Η σημασία του υγροβιότοπου στη Λίμνη Βιστωνίδα
Η λίμνη Βιστωνίδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους παγκοσμίως, ενώ πρόκειται και για την τέταρτη μεγαλύτερη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα –μεγαλύτερη όλων είναι η Τριχωνίδα στην Αιτωλοακαρνανία. Προστατευόμενη από τη συνθήκη Ραμσάρ στην έκτασή της -αγγίζει τα 45.000 στρέμματα με μέγιστο βάθος νερών τα 4 μέτρα- έχουν καταγραφεί περίπου 227 διαφορετικά είδη πουλιών, με κάποια από αυτά ιδιαίτερης σπανιότητας.