Η Κέρκυρα έχει συνδυάσει το όνομά της άρρηκτα με τον εορτασμό και τα έθιμα του Πάσχα. Ενώ υπάρχουν και άλλοι προορισμοί στη χώρα που φημίζονται για τους ιδιαίτερους εορτασμούς και έθιμα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του Πάσχα -μεταξύ άλλων η Πάτμος, η Σύρος, το Λεωνίδιο κ.α.- το νησί των Φαιάκων αδιαμφισβήτητα φιγουράρει στην κορυφή όλων.
Το Πάσχα στην Κέρκυρα, λοιπόν, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία ζωής, προσελκύοντας κάθε χρόνο πλήθος κόσμου στα καντούνια της Παλιάς Πόλης του νησιού, που επιλέγει το νησί ώστε να βιώσει από κοντά τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα που λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Τα ήθη και τα έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων, με τη λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα -πολιούχου αγίου της Κέρκυρας– μια τελετή που ακολουθείται από το 1630. Πρόκειται για τη λιτανεία με τη μεγαλύτερη διαδρομή και τη μοναδική στην οποία συμμετέχουν και οι 18 φιλαρμονικές του νησιού. Από τις πιο σημαντικές ημέρες η Μεγάλη Πέμπτη, όπου στον Duomo στην πλατεία Δημαρχείου ανάβουν 12 κεριά, τα οποία σβήνουν ένα ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εκκλησίες γεμίζουν πριν από το μεσημέρι με πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού. Αργότερα, το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων των εκκλησιών στα καντούνια της Παλιάς Πόλης, συνοδεία των τριών φιλαρμονικών της πόλης που παίζουν πένθιμα εμβατήρια. Σημείο αναφοράς, ωστόσο, για το Πάσχα στην Κέρκυρα δεν είναι άλλο από το έθιμο των «μπότηδων» που λαμβάνει χώρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στις 11 κατά την Πρώτη Ανάσταση. Τα κανάτια με νερό που πετάγονται από τα μπαλκόνια στο περίφημο Λιστόν είναι οι πιο γνωστές εικόνες του κερκυραϊκού Πάσχα, που κάνουν το γύρο της Ελλάδας, και όχι μόνο.
Τέλος, ανήμερα του Πάσχα από τις 7 το πρωί κάθε εκκλησία κάνει περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες.