Στην κορυφή ενός ειδυλλιακού λόφου στην ιταλική Ριβιέρα βρίσκεται ένα μικροσκοπικό χωριό με ένα μεγάλο όνειρο: να γίνει ένα ανεξάρτητο έθνος. Το Πριγκιπάτο του Σεμπόργκα έχει ήδη τη δική του σημαία, εθνικό ύμνο, διαβατήρια, γραμματόσημα, νόμισμα και, φυσικά, έναν μονάρχη. Και ελπίζει κάποια μέρα να του αναγνωριστεί η αυτόνομη κυριαρχία του, την οποία επιδιώκει από τη δεκαετία του 1960.
Σεμπόργκα: Το ιταλικό χωριό που θέλει να γίνει ανεξάρτητη χώρα
Προς το παρόν, ωστόσο, το Σεμπόργκα είναι απλώς ένα γραφικό χωριουδάκι στη βόρεια ιταλική επαρχία Imperia, κοντά στη Γαλλία, με λίγο περισσότερους από 300 κατοίκους και καλύπτει περίπου πέντε τετραγωνικά μίλια γης.
Ο δρόμος που οδηγεί στην πόλη έχει μια ανεπίσημη συνοριακή διέλευση, με ένα κουτί φρουρού βαμμένο στα χρώματα της σημαίας του Σεμπόργκα, το οποίο κατά καιρούς επανδρώνεται από αυτοαποκαλούμενους συνοριοφύλακες.
Σε όμορφη τοποθεσία, το Σεμπόργκα έχει εκπληκτική θέα στη Ριβιέρα από κάτω, συμπεριλαμβανομένου του Πριγκιπάτου του Μονακό -ίσως το πιο διάσημο μικρό κράτος στον κόσμο και πηγή έμπνευσης για τη συνεχή αναζήτηση του Σεμπόργκα για ανεξαρτησία. «Οι δικηγόροι εργάζονται πάνω σε αυτό», λέει Πριγκίπισσα Νίνα του Σεμπόργκα, «γι’ αυτό εκλέχτηκα πριγκίπισσα», συμπληρώνει σύμφωνα με το CNN Travel.
Στo Σεμπόργκα, όπου η μοναρχία δεν είναι κληρονομική, οι εκλογές γίνονται κάθε επτά χρόνια και η πριγκίπισσα Νίνα είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει τη θέση. Γεννημένη στη Γερμανία, η Nina Döbler Menegatto ζούσε στο Μονακό όταν ανακάλυψε το χωριό πριν από 15 χρόνια με τον πρώην σύζυγό της και πρώην πρίγκιπα, Marcello I, ο οποίος παραιτήθηκε το 2019.
Ο αγώνας του Σεμπόργκα για ανεξαρτησία
«Αρχικά σκέφτηκα ότι όλη η ιστορία ήταν αρκετά αστεία και δεν την πήρα στα σοβαρά», λέει για τον ισχυρισμό του Σεμπόργκα για ανεξαρτησία, «αλλά μετά το διάβασα και είναι όλα αλήθεια».
Ο ισχυρισμός προέρχεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν ο Giorgio Carbone, ο οποίος διηύθυνε έναν τοπικό συνεταιρισμό λουλουδιών, εξέτασε την ιστορία της πόλης και διαπίστωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αναφέρει το CNN Travel.
Το Σεμπόργκα δωρήθηκε σε Βενεδικτίνους μοναχούς το έτος 954, μέχρι που το πούλησαν το 1729 στο Βασίλειο της Σαρδηνίας, το οποίο αργότερα θα γινόταν μέρος του Βασιλείου της Ιταλίας. Όμως, σύμφωνα με τον Carbone, δεν υπάρχει ιστορικό αρχείο της πώλησης, πράγμα που σημαίνει ότι το Σεμπόργκα δεν ήταν ποτέ νόμιμα μέρος της Ιταλίας.
«Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι, σχεδόν 300 χρόνια αργότερα, αυτή η απουσία τεκμηρίωσης είναι μια ρεαλιστική βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε μια νομική αναγνώριση», λέει ο Graziano Graziani, Ιταλός ειδικός στα μικροέθνη. «Ωστόσο, η κοινότητα που πιστεύει στην ανεξαρτησία του Σεμπόργκα βασίζει τα αιτήματά της ακριβώς σε αυτήν».
Τόσο το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν προηγουμένως απορρίψει την προσφορά του Σεμπόργκα, αλλά η πριγκίπισσα δεν πτοείται. «Προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση», λέει. «Δεν θα συμβεί σήμερα ή αύριο, αλλά τίποτα δεν είναι αδύνατο: κοιτάξτε το Brexit».