Η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα για τους επισκέπτες της Κοζάνης, με τους περισσότερους να ομολογούν ότι πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες και γαλήνιες εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης του νομού. Με το χωριό Νεράιδα να επιβλέπει τα πάντα ακριβώς από πάνω της, πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της περιοχής.
Αν και η Κοζάνη δεν βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών των ταξιδιωτών της χώρας, ο νομός κρύβει πραγματικές εκπλήξεις σε όσους του αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους. Εκτός από τα γραφικά χωριά Βελβεντό και Σιάτιστα, στο νομό ανακαλύπτει κανείς και την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, ένα τοπίο απαράμιλλου κάλλους και απίστευτης γαλήνης, που ο καθένας κάποια στιγμή αξίζει να επισκεφτεί στην ζωή του.
Στο άκουσμα της λέξης Νεράιδα, λοιπόν, οι περισσότεροι νιώθουν μια ανεξήγητη γαλήνη και ευφορία, φέρνοντας στο νου εικόνες με ονειρικά και μαγικά τοπία. Όπως κι αυτά, δηλαδή, που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί σε μία από τις ομορφότερες γέφυρες της χώρας.
Η «Νεράιδα», λοιπόν, στην Κοζάνη, κάνει τους πάντες να σαστίσουν με τις υπέροχες εικόνες που αποκαλύπτονται μπροστά τους. Ένας μοναδικός υδροβιότοπος, που σύμφωνα με τους μύθους σε αυτόν οι Νεράιδες απήγαγαν όσους ερωτεύονταν.
Η υψηλή γέφυρα των Σερβίων, όπως είναι διαφορετικά γνωστή η γέφυρα Πολυφύτου, είναι μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος γέφυρες της χώρας, μετρώντας 1.372 μέτρα μήκος και 55 μέτρα ύψος πάνω από τα νερά της λίμνης Πολυφύτου. Στην ουσία πρόκειται για δύο γέφυρες που ενώνονται μεταξύ τους. Η μία είναι η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων και η άλλη η γέφυρα Ρυμνίου, με μήκος 615 μέτρων.
Τα έργα για την κατασκευή της γέφυρας της Νεράιδας ολοκληρώθηκαν το 1976, όταν δημιουργήθηκε και η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στον ποταμό Αλιάκμονα. Στον υδροβιότοπο της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού νερού, καθώς και 128 είδη πουλιών στην ευρύτερη περιοχή.
Υψηλή Γέφυρα Σερβίων: Ο οικισμός της Νεράιδας και ο θρύλος για το χωριό
Η ονομασία της προέρχεται από τον οικισμό που βρίσκεται ακριβώς πάνω από αυτήν -με εκπληκτική θέα στη λίμνη και τη γέφυρα-, με τον θρύλο να λέει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τις Νεράιδες που εμφανίζονταν στους πρώτους πρόσφυγες που κατοίκησαν την περιοχή από την Σεβάστεια του Πόντου, με την δύση του ήλιου. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι όταν οι νέοι άντρες του χωριού περνούσαν από την γέφυρα οι Νεράιδες του ποταμού τους καλούσαν να πηδήξουν στα νερά της λίμνης ώστε να τις συναντήσουν.