Το φαράγγι του Βίκου είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημεία αναφοράς για ολόκληρη την Ήπειρο. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ μοιάζουν με ψεύτικες, λες και έχουν ξεπηδήσει από τον πιο άρτια φιλοτεχνημένο πίνακα ζωγραφικής, με ζωγράφο, ποιον άλλο, την ίδια τη φύση. Πρόκειται, σίγουρα, για το πιο εντυπωσιακό φαράγγι ολόκληρης της χώρας, το οποίο, μάλιστα, κατέχει και το δικό του ρεκόρ Γκίνες.
Φαράγγι Βίκου: Το «Γκραντ Κάνυον» της Ελλάδας με το δικό του ρεκόρ Γκίνες
Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Ζαγορίου, με τη φύση να αποτελεί τον πιο συναρπαστικό καμβά, είναι το φαράγγι του Βίκου. Πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου, αποτελεί καταφύγιο για πλήθος ειδών χλωρίδας και πανίδας, έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και το βάθος του το έχει συμπεριλάβει στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.
Το φαράγγι του Βίκου, ένα καταπληκτικό δημιούργημα της φύσης στο Ζαγόρι, λοιπόν, κατέχει το δικό του ρεκόρ Γκίνες, καθώς πρόκειται για το βαθύτερο φαράγγι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου, με το βάθος του να ξεπερνάει σε ορισμένα σημεία ακόμη και τα χίλια μέτρα! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι πολλοί του έχουν αποδώσει το χαρακτηρισμό του «Γκραντ Κάνυον» της Ελλάδας.
Το φαράγγι βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, στα νοτιοδυτικά της Γκαμήλας, σε υψόμετρο από 550 έως 1.780 μέτρα, και η γέννησή του αποδίδεται σε έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις. Η αρχή του εντοπίζεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο και η κατάληξή του είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό, κοντά στην Αρίστη. Το ποτάμι που το διαρέει είναι ο Βοϊδομάτης.
Φαράγγι Βίκου: Ο εντυπωσιακός Βοϊδομάτης
Ωστόσο, και ο ποταμός που διαρρέει το περίφημο φαράγγι του Βίκου είναι εξίσου εντυπωσιακός. Ο Βοϊδομάτης είναι ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης κι εκτός από την εντυπωσιακή διαύγεια του, είναι και πόσιμος.
Πρόκειται για ποταμό του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμο του Αωού, με τις πηγές του να εντοπίζονται κάτω από το χωριό Βίκος. Συνολικά έχει μήκος 15 χιλιομέτρων και στο τέρμα του συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Στη διαδρομή του, μέσα σε περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς, δέχεται υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου.