Αν νιώθετε την ανάγκη να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι στο χρόνο, με μία μόνο επίσκεψη σε ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά ορεινά χωριά της χώρας, τότε δεν έχετε παρά να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στο Συρράκο.

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά χωριά της Ηπείρου, το Συρράκο συναντάται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στα Τζουμέρκα, σε μια πλαγιά του όρους Λάκμος πάνω ακριβώς από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια -παραπόταμος του Καλαρρύτικου.

Συρράκο – Το χωριό ιδανική επιλογή για ένα ταξίδι στο χρόνο

Η εντύπωση που δημιουργείται από την πρώτη κιόλας στιγμή στον επισκέπτη του χωριού, είναι ότι ο χρόνος εδώ μοιάζει να έχει σταματήσει. Η γαλήνη και η ηρεμία που επικρατεί στο Συρράκο, σε συνδυασμό τόσο με τη γραφικότητα που το χαρακτηρίζει, όσο και με το επιβλητικό ορεινό περιβάλλον που το «αγκαλιάζει» το καθιστούν έναν από τους πιο αγαπητούς προορισμούς στην περιοχή. Τουλάχιστον για εκείνους που λατρεύουν τη φυγή από τους έντονους ρυθμούς και την πολυκοσμία της καθημερινότητας.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων του χωριού, που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, με τα πέτρινα σπίτια και τις στέγες από σχιστόλιθο συγκαταλέγονται στα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού, το οποίο συναντάται σε απόσταση 40 χλμ. περίπου από τα Ιωάννινα.

Ανακηρυγμένο ως παραδοσιακός οικισμός -στον οικισμό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και η γνωριμία μαζί του γίνεται μόνο πεζή- το Συρράκο κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις με την γραφικότητα που το διακρίνει, θυμίζοντας αρκετά τα περίφημα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, τα οποία, ωστόσο, βρίσκονται αρκετά πιο βόρεια από το αυτό.

Από τα πιο σημαντικά κτίρια στο χωριού, που αποτελούν μέχρι σήμερα απτή απόδειξη της οικονομικής άνθησης που γνώρισε κάποτε ο τόπος κατά το παρελθόν, το τριώροφο σχολείο του χωριού, ένα παλιό πέτρινο κτίριο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού.

Το μεγαλείο της φύσης κλέβει τις εντυπώσεις

Στο χωριό, εκτός από την γραφικότητα που διακρίνει κανείς από την πρώτη κιόλας στιγμή, αυτό που ξεχωρίζει, επίσης, είναι και το μεγαλείο της φύσης ολόγυρά του. Για να το γνωρίσει κανείς αρκεί μια διαδρομή ή βόλτα στην γύρω περιοχή όπου πρωταγωνιστούν τρεχούμενα νερά, πέτρινες βρύσες και υπέροχα γεφυράκια σε ένα σκηνικό, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής.