Από τα νησιά που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν όλο και περισσότεροι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, η Κύθνος είναι χαλαρή, ανεπιτήδευτη και με χαμηλό προφίλ, κάτι που την καθιστά ιδανική επιλογή για όλους όσοι επιθυμούν οι καλοκαιρινές διακοπές τους να χαρακτηρίζονται από αυθεντικότητα και ηρεμία. Εκτός από τις υπέροχες παραλίες και τη Χώρα- κούκλα, που αδιαμφισβήτητα κερδίζει τις εντυπώσεις, ωστόσο, η Κύθνος έχει ακόμη ένα καλά κρυμμένο μυστικό που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ο λόγος για το γραφικό χωριό της Δρυοπίδας, στην ενδοχώρα του νησιού, που αν και χωρίς θάλασσα ή θέα σε αυτή, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις του κοινού και με το παραπάνω.
Δρυοπίδα: Το γραφικό χωριό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική
Γνωστή και ως Χωριό, η Δρυοπίδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο, καθώς από εδώ ξεκινάνε όλες οι περιπλανήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις του νησιού όπως η Κανάλα, ο Άγιος Δημήτριος, τα Φλαμπούρια και οι περιοχές στο νότιο τμήμα της Κύθνου.
Αυτό για το οποίο ξεχωρίζει είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η αρχιτεκτονική των κτιρίων της, η οποία δεν ακολουθεί πιστά τις γραμμές της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Διώροφα κτίρια με κεραμιδοσκεπές, τα οποία, κατά πολλούς, αποδίδονται στο ότι οι κάτοικοι του οικισμού διέθεταν ιδιαίτερη έφεση στην τέχνη της κεραμικής. Αυτός είναι και ο λόγος που το χωριό έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.
Στα όσα σίγουρα αποτελούν σημείο αναφοράς για το χωριό, αλλά και το νησί τη Κύθνου γενικότερα, το σπήλαιο Καταφύκι, το οποίο βρίκσκεται μέσα στη Δρυοπίδα, με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, ενώ τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και την περίοδο της γερμανικής κατοχής λειτουργούσε ως καταφύγιο.
Αξίζει να επισκεφτεί, επίσης, κανείς την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου φιλοξενείται το Βυζαντινό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το Αγρομουσείο, το Μνημείο των Πεσόντων και το ναό του Αγίου Μηνά με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και τους παλιούς ανεμόμυλους σε ένα λόφο έξω από τον οικισμό.