Το άγριο, επιβλητικό και ταυτόχρονα τόσο απλό, λιτό κι απέριττο τοπίο στη Λακωνική Μάνη από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Πελοποννήσου. Εικόνες και μέρη που μαγεύουν με την αυστηρή γοητεία τους, δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες που αναζητούν να ανακαλύψουν και αυτοί ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει αυτόν τον τόπο πραγματικά ακαταμάχητο.
Και ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν περισσότερο γνωστούς προορισμούς όπως το Λιμένι και ο Γερολιμένας, ή το Οίτυλο και η Αερόπολη, υπάρχει ένα ήρεμο και γραφικό ψαροχώρι μόλις μια ανάσα από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το ακρωτήρι Ταίναρο, που υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία ζωής μακριά από όλους και απ’ όλα. Ο λόγος για το Πόρτο Κάγιο, φωλιασμένο σε έναν κολπίσκο της Λακωνίας σε απόσταση 64 χλμ. από το Γύθειο. Ο φυσικός απάνεμος όρμος του κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αποτελεί ήρεμο αραξοβόλι για σκάφη και ιστιοπλοϊκά που πλέουν στην ευρύτερη περιοχή.
Το Πόρτο Κάγιο ήταν ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μάνης και αποτέλεσε φυσικό αραξοβόλι από το οποίο πέρασαν μεταξύ άλλων Φοίνικες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Φράγκοι αλλά και ο πειρατικός στόλος του Λάμπρου Κατσώνη. Ο Παυσανίας το ανέφερε με το όνομα Ψαμαθός, ενώ πιστεύεται πως το σύγχρονο όνομά του προήλθε από το ενετικό Porto Quaglio και το γαλλικό Port des Cailles.
Ο γραφικός αυτός οικισμός αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό την πεμπτουσία της μανιάτικης γης, που δεν είναι άλλη από τα πεντακάθαρα και καταγάλανα, σχεδόν διάφανα νερά που παντρεύονται αρμονικά με τις αυστηρές και μεγαλειώδεις γραμμές της Μάνης. Ένα από τα πιο ξεχωριστά σημεία όχι μόνο του νομού Λακωνίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου, με φόντο το επιβλητικό ακρωτήριο Ταίναρο, στο σημείο όπου σμίγουν η Μεσσηνιακή με τη Λακωνική Μάνη.
Πολύ κοντά στο Πόρτο Κάγιο συναντώνται τρεις υπέροχες αμμουδιές, με τη λωρίδα γης ακριβώς από πάνω του να ονομάζεται Κρητήρι.