Στο άκουσμα της λέξης Χίος, οι περισσότεροι, και όχι άδικα, φέρνουν στο νου εικόνες με το πολύτιμο «δάκρυ» του νησιού, την περίφημη Μαστίχα Χίου. Άλλοι πάλι έχουν συνδυάσει τη μυροβόλο νήσο με τον Κάμπο της και τις εκτάσεις εσπεριδοειδών που της έχουν δώσει το προσωνύμιο «μυροβόλος». Φυσικά, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που την έχουν συνδυάσει με καλοκαιρινές διακοπές και αξέχαστες στιγμές δίπλα στο κύμα.
Ένα από τα πιο άγνωστα στο ευρύ κοινό σημεία του νησιού, ωστόσο, αποτελεί το βόρειο τμήμα της Χίου, το οποίο κρύβει πραγματικά διαμαντάκια σε όποιον του αφιερώσει λίγο από το χρόνο του. Ανάμεσα σε αυτά και εξίσου όμορφα και γραφικά χωριά, που στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου και ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Ένα από αυτά είναι και η Βολισσός, σε απόσταση 40 χλμ. από την πόλη του νησιού.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο, το οποίο ξεχωρίζει για την ένδοξη ιστορία του, καθώς φημολογείται εντόνως ότι πρόκειται για την γενέτειρα του Ομήρου.
Χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, στην κορυφή της Βολισσού δεσπόζει ένα ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο, ένα αμυντικό οχυρό σε σχήμα τραπεζίου με έξι πύργους, που χρονολογείται από την εποχή του μεσαίωνα. Μάλιστα, εικάζεται ότι χτίστηκε από τον Βελισάριο, τον στρατηγό του Ιουστινιανού.
Στενά λιθόστρωτα δρομάκια, πέτρινα αρχοντικά και παλιά σπίτια προσδίδουν ιδιαίτερη γραφικότητα στο χωριό, όπου κανείς μπορεί να συναντήσει ανεμόμυλους και βυζαντινές εκκλησίες. Ο βασικός ναός της Βολισσού είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού συναντά κανείς και κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες της Χίου.