Η Ορεινή Ναυπακτία αποτελεί πραγματική έκπληξη για τον επισκέπτη. Ιδανική επιλογή για μια αναζωογονητική απόδραση οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, διαθέτει κουκλίστικα χωριουδάκια σκέτη αποκάλυψη.

Μεταξύ των νότιων απολήξεων της Πίνδου, της Οξιάς, του Παναιτωλιού και των Βαρδούσιων, ανακαλύπτει κανείς «ακατέργαστα» διαμαντάκια «πνιγμένα» στην πλούσια φύση της περιοχής με τα δάση από καρυδιές, οξιές, καστανιές και έλατα.

Κρυονερία

Σε υψόμετρο 1.170 μέτρων μέσα σε μια καταπράσινη πλαγιά από έλατα στην ορεινή περιοχή της Ναυπακτίας, τα Κρυονερία μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ο μυστικός παράδεισος του νομού.

Η σπάνια φυσική ομορφιά είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο που διακρίνει τα Κρυονερία, με δάση από πανύψηλα έλατα, πλατάνια και καστανιές να δημιουργούν ολόγυρά τους ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Στα σημεία ενδιαφέροντος μέσα στο χωριό ο πολιούχος ναός του Αγίου Γεωργίου που υπήρχε ήδη από το 1829 και αναδημιουργήθηκε το 1864, καθώς και το αρχοντικό του Ζήσιμου Παπαλάμπρου, όπου φιλοξενείται το Πολιτιστικό Κέντρο και Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

Άνω Χώρα

Ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά στην ορεινή Ναυπακτία συναντάται σε υψόμετρο 1.030 μέτων και σε απόσταση 58 χλμ. από την πόλη της Ναυπάκτου. Αυτό δεν είναι άλλο από την Άνω Χώρα, γνωστή και ως Μεγάλη Λομποτινά (η παλιότερη ονομασία της).

Με θέα στις απέναντι βουνοκορφές, αποτελεί έναν πανέμορφο και γραφικό προορισμό για στιγμές απίστευτης γαλήνης και ηρεμίας. Παλιά πέτρινα κτίρια, πλακόστρωτα ή λίθινα δρομάκια και παραδοσιακά καφενεία στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Σημείο αναφοράς της Άνω Χώρας η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα αγέρωχα πλατάνια και τον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής του 1918, όπου ξεχωρίζουν η εικόνα της Αγίας Παρασκευής και εκείνη της Παναγίας της Σκοπιώτισσας.