Η Παλιά Αθήνα, μας είναι ως ένα βαθμό οικεία από τις εικόνες και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που διασώζονται. Μέσα από τις εικόνες αυτές, μπορείς να μάθεις ή και να διαπιστώσεις ιστορίες του παρελθόντος που δεν τις γνώριζες και δεν τις φανταζόσουν. Για παράδειγμα, γνωρίζεις ποιος κεντρικός δρόμος της Αθήνας ήταν κάποτε χωματόδρομος και αποκαλούνταν «Μεγάλος Δρόμος»;
Μάλιστα, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, θεωρούταν ο δρόμος των γιατρών και δικηγόρων καθώς εκεί από πολύ παλιά είχαν επιλέξει να έχουν τα σπίτια τους πολλοί επιστήμονες των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Σήμερα φυσικά δε θυμίζει σε τίποτα τον παλιό χωματόδρομο από τον οποίο περνούσαν κάρα. Είναι ένας εμπορικός δρόμος με μεγάλη κίνηση και πάρα πολύ γνωστός. Ο λόγος για την οδό Ερμού. Έναν δρόμο που άλλαξε πολύ στο πέρασμα του χρόνου, όπως συνέβη και με τις περισσότερες οδούς και λεωφόρους όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Αττικής. Οι εικόνες από το παρελθόν, μας δίνουν μια οπτική διαφορετική από αυτή που ξέραμε.
«Μεγάλος Δρόμος»: Ο παλιός χωματόδρομος των γιατρών και δικηγόρων στην Αθήνα
Η Ερμού, λοιπόν, αποτελούσε από πολύ παλιά έναν εμπορικό δρόμο όπου οι κάτοικοι των Αθηνών αποφάσισαν να στήσουν τις επαγγελματικές έδρες τους. Και όπως αποδείχτηκε δεν είχαν άδικο μιας και τελικά ο κόσμος αγαπούσε (όπως και σήμερα) να επισκέπτεται το κέντρο για τις αγορές του. Η Ερμού ήταν μια από τις πρώτες οδικές αρτηρίες που σχεδιάστηκαν στη σύγχρονη Αθήνα και ένας από τους κεντρικούς και βασικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας. Ο δρόμος σχεδιάστηκε από τους κορυφαίους της εποχής αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρτ Σάουμπερτ το 1833.
Το τμήμα από την Πλατεία Συντάγματος έως την οδό Αιόλου αποτελεί έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και έχει πεζοδρομηθεί από το 1997. Ο άλλοτε χωματόδρομος, λοιπόν, πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι να γίνει μεγάλος εμπορικός δρόμος και να αποκαλείται κάποια στιγμή ως «Μεγάλος Δρόμος». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μικρός Ρωμηός, η οδός Ερμού αποκαλούταν και «Μεγάλος Δρόμος» μέχρι τα τελευταία χρόνια της Οθωνικής περιόδου.
Ήταν η κεντρική εμπορική αρτηρία της πρωτεύουσας με πολλές κατοικίες γιατρών και δικηγόρων. Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, που η Ερμού γνώριζε την πρώτη της εμπορική άνθιση, πολλοί νέοι, που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να ανεβοκατεβαίνουν την Ερμού παρακολουθώντας τις κυρίες που σύχναζαν στα εμπορικά καταστήματα.
Το 1920 η Ερμού ήταν πλέον ένας οργανωμένος εμπορικός δρόμος και όχι χωματόδρομος, αρχίζοντας να παίρνει σιγά σιγά τη μορφή εμπορικών δρόμων άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Είχε, βέβαια, δρόμο μπροστά της ακόμη.
Ήξερες ότι;
- Η οδός Ερμού έχει αδελφοποιηθεί με την οδό Okurayama στο νομό Kanagawa της Ιαπωνίας από το 1988;
- Η οδός Ερμού αφιερώθηκε στον θεό του εμπορίου Ερμή και γι΄ αυτό ονομάστηκε έτσι.
- Τα γλυκά «εργολάβοι» πήραν το όνομά τους από τους νεαρούς που παραηρούσαν τις κυρίες που ψώνιζαν. Γιατί; Ο τύπος της εποχής αλλά και οι μεγαλύτερη σε ηλικία διαπίστωσαν ότι είχαν πάρει… το έργο κατά αποκλειστικότητα και με πλήρη απασχόληση. Έδωσαν, λοιπόν, αυτό το ψευδώνυμο. Προς τιμήν τους ονομάστηκε έτσι το συγκεκριμένο γλύκισμα, που υπάρχει μέχρι σήμερα σε όλα τα ζαχαροπλαστεία.
- Στη συμβολή των οδών Ερμού και Αιόλου βρισκόταν το Καφενείο της «Ωραίας Ελλάδος» το οποίο απέκτησε μεγάλη φήμη ακόμη και στα πιο σύγχρονα χρόνια.
Οι ιστορίες από την Παλιά Αθήνα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα όταν βλέπεις τις φωτογραφίες. Μπορείς να μεταφερθείς νοητά εκεί. Και όταν ξαναπερπατήσεις στον ίδιο δρόμο να κάνεις σκέψεις. Σαν να είσαι εκεί. Και να περπατάς στο χωματόδρομο. Στο δρόμο των γιατρών και δικηγόρων. Εκεί που κάποτε γεννήθηκε ο πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας.