Σε μια περιοχή γεμάτο πράσινο, λίγο έξω από τη Νεάπολη στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη, υπάρχει μία εγκαταλελειμμένη, πια, μονή από την οποία αναδείχθηκε ο πρώτος και μοναδικός κρητικός πάπας.
Αυτή δεν είναι άλλη από τη Μονή του Αγίου Αντωνίου των Φραγκισκανών ή Μονή Φραρώ, όπως είναι πιο γνωστή, από την οποία σήμερα έχουν απομείνει μόνο χαλάσματα και μισογκρεμισμένοι τοίχοι.
Το όνομά της, Φραρώ, προέρχεται από τη λατινική λέξη Frari, όπως αποκαλούνταν οι Φραγκισκανοί μοναχοί, ενώ ή ίδρυση της τοποθετείται στις αρχές του 14ου αιώνα από το Φραγκισκανικό τάγμα. Η τοποθεσία επελέγη λόγω των πολλών νερών και του γόνιμου εδάφους του συγκεκριμένου σημείου της Μιραμπέλου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν, μάλιστα, ότι η ονομασία Μιραμπέλος οφείλεται στην αναφώνηση «mira bello», δηλαδή όμορφη θέα, των Φραγκισκανικών Ιεραποστόλων όταν έφτασαν στο κοντινό όρος Καλαρίτης και αντίκρισαν την υπέροχη αυτή θέα από ψηλά.
Αυτό που αντικρίζει ο επισκέπτης σήμερα είναι το ιερό της μονής, ένα στεγασμένο παρεκκλήσι καθώς και μια μεγάλη αψίδα και κάποια κατάλοιπα κτισμάτων περιμετρικά. Το καθολικό -σήμερα μισογκρεμισμένο- της μονής διακρινόταν για την τυπική ρωμαιοκαθολική αρχιτεκτονική του.
Η μονή, ωστόσο, είναι γνωστή για το γεγονός ότι από αυτήν, σύμφωνα με την παράδοση, ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο χώρο της εκκλησίας ο Πέτρος Φίλαργης, ο γιος ενός μυλωνά από τη Νεάπολη που είχε χάσει τους γονείς του από λοιμό και ανατράφηκε από έναν μοναχό της μονής, ο οποίος κατά την εποχή του μεγάλου παπικού σχίσματος κατάφερε να φτάσει στο ανώτερο καθολικό αξίωμα και να εκλεγεί Πάπας με την ονομασία Αλέξανδρος ο Ε’.