Στο βορειοδυτικό τμήμα της Φωκίδας συναντάται ένα από τα πιο όμορφα και επιβλητικά βουνά της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί αγαπημένο προορισμό των λάτρεων της φύσης. Ο λόγος για τα Βαρδούσια ή Κόρακας (Κόραξ ήταν το αρχαίο ελληνικό όνομα του βουνού, που σήμερα έχει διατηρηθεί για την ψηλότερη κορυφή του), ένα σύμπλεγμα ορεινών όγκων που περιλαμβάνει το νότιο τμήμα της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα, με ένα μικρό τους τμήμα να επεκτείνεται και στη Φωκίδα.
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ρούμελης, μετά τη Γκιώνα, με την ψηλότερη κορυφή του -κορυφή Κόρακας- να αγγίζει τα 2.495 μ. υψόμετρο. Μία από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας με αλπικό χαρακτήρα, τα Βαρδούσια χωρίζονται σε τρία συγκροτήματα κορυφών -το βόρειο, το δυτικό και το νότιο. Το βόρειο χαρακτηρίζεται για τις ομαλές κορυφές του, το δυτικό για τις πολλές απόκρημνες και απομονωμένες μεταξύ τους κορυφές, ενώ το νότιο, που είναι και το ψηλότερο, παρουσιάζει μια απόκρημνη και μεγάλη σε μήκος κορυφογραμμή.
Η οροσειρά ορίζεται από τους ποταμούς Μόρνο, Εύηνο και Κοκκινοπόταμο, πολλά σημεία της είναι κατάλληλα για ορειβασία, ενώ στις πλαγιές των Σκόρδων υπάρχουν και δύο ορειβατικά καταφύγια. Από τις πιο διάσημες διαδρομές πεζοπορίας προς τα καταφύγια και τις ψηλές κορυφές αυτή που ξεκινάει από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, ενώ κάποιες από τις δυτικές κορυφές προσεγγίζονται και μέσω της Αρτοτίνας.
Τα Βαρδούσια αποτελούν προστατευόμενο βιότοπο του δικτύου Natura 2000, καθώς σε αυτά συναντάται πλούσια χλωρίδα και υπέροχα δάση ελάτης, βελανιδιάς και κέδρων.