Τα παράξενα αξιοθέατα της Ελλάδας είναι πολλά και εντυπωσιακά. Κάποια από αυτά είναι δημιουργίες των ανθρώπων αλλά σίγουρα αυτά που ξεχωρίζουμε είναι τα φυσικά αξιοθέατα στα οποία η φύση έχει βάλει το χέρι της. Και ως γνωστόν, δεν υπάρχει μεγαλύτερος καλλιτέχνης από αυτήν. Ένα από τα αξιοθέατα της, λοιπόν, που είναι στη λίστα με τα 10 αγαπημένα μας βρίσκεται σε ένα πανέμορφο ελληνικό νησί. Ο λόγος για το τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, το Σκιάδι στην Κίμωλο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μνημείο που πρέπει να μπει στη λίστα σου για επίσκεψη. Όπως και ολόκληρη η Κίμωλος φυσικά!
Το πέτρινο μανιτάρι είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό αξιοθέατο από πέτρα το οποίο έχει ένα σχήμα μεγάλου μανιταριού και βρίσκεται στο νότιο μέρος της Κιμώλου. Η ιστορία του ξεκινάει πολύ παλιά και φυσικά η φύση έχει τον πρώτο λόγο. Το Σκιάδι αποτελεί από την ένωση περίπου 70 ειδών πετρωμάτων και θα το δεις να ξεπροβάλλει στα δυτικά του υψώματος Σκλάβου. Είναι ενταγμένο στον Άτλαντα Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου λόγω της ιδιαιτερότητάς του αλλά και του τρόπου που λέγεται ότι δημιουργήθηκε.
Το Σκιάδι, λοιπόν, δημιουργήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που φυσούσαν αλλά και φυσούν ακόμη στην περιοχή στην οποία αυτό βρίσκεται. Το κάτω μέρος του γιγάντιου μανιταριού διαβρώνεται πιο εύκολα από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου. Με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο σχηματίστηκε η «βάση» του μανιταριού η οποία, μάλιστα, είναι και πιο στενή καθώς εκεί συγκεντρώνεται το πιο μαλακό πέτρωμα.
Στην κορυφή του, τώρα, βρίσκονται και έχουν κάτσει από τον αέρα τα πιο σκληρά πετρώματα. Και η φύση κατάφερε κατά τύχη να δώσει σε αυτά τα πετρώματα με τα χρόνια αυτό το σχήμα που μοιάζει με μανιτάρι. Αυτή η διεργασία η οποία, στην πραγματικότητα, ονομάζεται σύμφωνα με τους επιστήμονες «απορρίνηση» δημιουργεί αυτό το μοναδικό φαινόμενο.
Αν βρεθείς σε αυτό το σημείο της Κιμώλου από τη μία θα απολαύσεις αυτό το φυσικό αξιοθέατο και από την άλλη μια υπέροχη θέα. Από το Σκιάδι, έχεις μια απρόσκοπτη θέα προς τις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της Μήλου. Το μάτι χάνεται και η ψυχή ηρεμεί. Σε μια γωνιά της Ελλάδας τόσο διαφορετική και τόσο σπάνια. Όπως είναι και η ίδια η Κίμωλος.
Ο δρόμος προς το Μανιτάρι
Για να φτάσεις στο πέτρινο μανιτάρι χρειάζεται λίγο περπάτημα, καπέλο και νερό (για το καλοκαίρι). Οι υπόλοιπες εποχές είναι πιο εύκολες. Ακόμη κι αν κουραστείς λίγο έχε στο νου σου ότι θα συναντήσεις ένα σπάνιο αξιοθέατο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Αν βρεθείς στην Κίμωλο για ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές, μην ξεχάσεις να επισκεφθείς και το Μεσαιωνικό Κάστρο.