Ένα από τα πιο ακριτικά και άγνωστα χωριά των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα ακούσει στο όνομα Μάζι και βρίσκεται πολύ κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε απόσταση 8 χλμ. από την Κόνιτσα.
Κοντά στο σημείο που ο Βοϊοδομάτης ποταμός ενώνεται με τον Αώο, το χωριό είναι νωχελικά απλωμένο σε μια πλαγιά χαμηλής οροσειράς, σε υψόμετρο 480 μέτρων, και χαίρει άπλετης θέας προς τον καταπράσινο κάμπο της Κόνιτσας και τη δυτική απόληξη της οροσειράς της Τύμφης.
Σύμφωνα με τους κατοίκους του, μάλιστα, βρίσκεται στην ίδια τοποθεσία από τον 17ο αιώνα. Από τα πιο σημαντικά σημεία του χωριού η πετρόκτιστη βρύση στην είσοδό του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Λαογραφίας με εκθέματα από τον 19ο και 20 αιώνα, καθώς και τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Ευθυμίας και του Αγίου Κωνσταντίνου.
Στα όσα σίγουρα κεντρίζουν το ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή το παραποτάμιο δάσος Αώου- Βοϊδομάτη με υπεραιωνόβια πλατάνια, ιτιές, λεύκες και σκλήθρα, καθώς και την παρουσία προστατευόμενων ειδών σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.
Επίσης, αξίζει κανείς να επισκεφτεί τη νέα γέφυρα του Μπουραζανίου, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο στο Λιατοβούνι όπου ανακαλύφθηκαν νεκροταφείο και ερείπια οικισμού που χρονολογούνται από τον 11ο π.Χ έως και τον 4ο π. Χ. αιώνα, με τα ευρήματα των ανασκαφών να φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων.