Μια λίστα με «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες όσον αφορά το ζήτημα του κορονοϊού έδωσαν την Τετάρτη 8 Ιουλίου οι Αρχές του Βελγίου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εντάσσονται στην… πορτοκαλί πλευρά.
«Έχω επικοινωνήσει με τον ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη για το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου από το Βέλγιο στην πορτοκαλί κατηγορία. Με εκπλήσσει το γεγονός αυτό, διότι θεωρούμαστε η πιο ασφαλής χώρα αυτή τη στιγμή στην EE», αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Έχω επικοινωνήσει με τον ΥΠΕΞ @Christodulides για το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου από το Βέλγιο στην πορτοκαλί κατηγορία. Με εκπλήσσει το γεγονός αυτό, διότι θεωρούμαστε η πιο ασφαλής χώρα αυτή τη στιγμή στην EE. #Cyprus #MoH #Belgium https://t.co/6Rv7rk1b9g
— Constantinos Ioannou (@K_Ioannou) July 9, 2020
Νωρίτερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση από το ΓΤΠ, ο κ. Ιωάννου διερωτήθηκε με ποια κριτήρια και ποια δεδομένα (έγινε η κατάταξη). «Προφανώς κάποιο λάθος μπορεί να έγινε από τους ειδικούς που έχει το Βέλγιο. Αυτό θα τύχει χειρισμού από το Υπουργείο Εξωτερικών», επισήμανε ο κ. Ιωάννου.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις περαιτέρω χαλαρώσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι κατατέθηκαν οι εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας και παρέπεμψε σε δελτίο Τύπου που θα εκδοθεί εντός της ημέρας με κάποιες περαιτέρω χαλαρώσεις.
«Θέλω να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι -παρά και τις διαβεβαιώσεις των ειδικών στην Κύπρο- μας ανησυχεί σαν Υπουργείο Υγείας η εικόνα που βλέπουμε στον υπόλοιπο κόσμο με επιδείνωση της εικόνας σε αρκετές χώρες με τη χαλάρωση των μέτρων και αυτό το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, για να μην ακολουθήσουμε κι εμείς τον ίδιο δρόμο», υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επανέλαβε, δε, κάλεσμα προς τους πολίτες πως «στο τέλος της ημέρας, θα αποφύγουμε 2ο κύμα αν όλοι από εμάς λαμβάνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και πρέπει να το τονίζουμε συνέχεια».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τις τελευταίες μέρες όλα τα κρούσματα προέρχονται από το εξωτερικό, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε τη θέση ότι αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού και η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόσθεσε πως ακόμα κι αν έρχονται από το εξωτερικό θετικά στον ιό άτομα, «αν εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας μας, τότε δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάτι».
Τέλος, ερωτηθείς εάν θεωρεί ικανοποιητικά τα μέτρα που λαμβάνονται στα αεροδρόμια για να αποφευχθεί έξαρση κρουσμάτων, ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι τα πιο αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαστε η μόνη χώρα μαζί με την Ελλάδα που πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους και, αν συγκρίνουμε και με την Ελλάδα, το ποσοστό των ελέγχων που κάνουμε στις αφίξεις, είναι το πιο ψηλό.
Άρα δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να κάνουμε. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να κάνουμε. Ο ιός όπως είπαμε πολλές φορές δεν γνωρίζει σύνορα και θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα ό,τι κι αν κάνουμε -μπορεί να το ελέγχουμε ως ένα μεγάλο βαθμό, αλλά θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα-, για να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα, ο μόνος τρόπος είναι ο καθένας από εμάς να παίρνει τα μέτρα προστασίας που οφείλουμε να παίρνουμε», είπε καταληκτικά ο Υπουργός Υγείας.