«Μια ταξιδιωτική προειδοποίηση δεν αποτελεί ταξιδιωτική απαγόρευση, και αντίστοιχα η απουσία ταξιδιωτικής προειδοποίησης δεν συνιστά και ταξιδιωτική πρόσκληση», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει την ισχύ της ταξιδιωτικής προειδοποίησης για 160 χώρες εκτός Ευρώπης έως το τέλος Αυγούστου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Τουρκία, δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Γερμανούς, ο κ. Μπούργκερ επισήμανε ότι με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας, το υγειονομικό σύστημα και την αξιοπιστία των πληροφοριών σε κάθε χώρα ξεχωριστά, θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα εάν για κάποιες χώρες αυτή η προειδοποίηση είναι εφικτό να αρθεί νωρίτερα από τις 31 Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά όμως, το εάν κάποιος θα ταξιδέψει ή όχι σε αυτές τις χώρες «είναι μια απόφαση την οποία θα πρέπει, τελικά, να λάβει ο καθένας για τον εαυτό του – δεν μπορούμε να την λάβουμε εμείς».
Όπως ανακοινώθηκε στο μεταξύ από το υπουργείο Εξωτερικών, αύριο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη τηλεδιάσκεψη του Χάικο Μάας με τους ομολόγους του από τις ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς (Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία, Κύπρο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία), προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός των χωρών ενόψει της άρσης της γερμανικής ταξιδιωτικής προειδοποίησης στις 15 Ιουνίου.
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς επιδρά αυτή η ταξιδιωτική προειδοποίηση στα πακέτα διακοπών, τα οποία ενδεχομένως έχουν ήδη κλειστεί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε στους όρους των συμβολαίων και επανέλαβε ότι τελικά η απόφαση παραμένει στην ευθύνη του καθενός ξεχωριστά. «Εμείς προσπαθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα να δώσουμε συστάσεις», δήλωσε
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Άλτερ, πρόσθεσε ότι το Βερολίνο αναμένει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το τι θα ισχύει για τις χώρες εκτός Ε.Ε. μετά τις 15 Ιουνίου.
Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Tagesspiegel», να αναθέσει στους ίδιους τους ταξιδιωτικούς πράκτορες την ευθύνη ενδεχόμενου εγκλωβισμού ταξιδιωτών στο εξωτερικό, λόγω χρεοκοπίας μιας εταιρίας. «Ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να δημιουργήσει για αυτό, ένα ταμείο, στο οποίο όλοι οι πάροχοι πακέτων διακοπών θα συνεισφέρουν υποχρεωτικά», αναφέρει το έντυπο.
Επισημαίνει δε, ότι σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται, τόσο για την επιστροφή των παραθεριστών στις χώρες τους, όσο και για την επιστροφή των προκαταβολών τους, ενώ η συμμετοχή στο ταμείο θα αποτελεί μελλοντικά προϋπόθεση για την άδεια παροχής πακέτων διακοπών. Τις προτάσεις χαιρέτισε ήδη ο Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος (DRV), με τον πρόεδρό του Νόρμπερτ Φίμπιγκ να προειδοποιεί ταυτόχρονα για τον κινδυνο, κάτι τέτοιο να ήταν δυνατόν να υπερβεί τις δυνατότητες της αγοράς των ταξιδιωτικών πρακτορείων, η οποία αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επομένως, απαιτείται «μία μετρημένη μετάβαση από το παλιό στο νέο σύστημα» δήλωσε.
Όπως εκτιμά η εφημερίδα, με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση η γερμανική κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες καταστάσεις, όπως αυτή που προέκυψε τον Σεπτέμβριο του 2019 με την χρεοκοπία της Thomas Cook. Τότε, υπενθυμίζει, η ασφαλιστική εταιρεία είχε καταβάλει στους ταξιδιώτες μόνο ένα μέρος των εξόδων, επειδή, σε αντίθεση με την αντίστοιχη οδηγία της Ε.Ε., ο νομοθέτης είχε επιτρέψει στην ασφαλιστική μιας ταξιδιωτικής εταιρείας, να περιορίσει την ευθύνη της στα 110 εκατομμύρια ευρώ.