Στο επίκεντρο των ελληνικών και διεθνών μέσων βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το μικρό νησάκι των Αντικυθήρων, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για χρηματοδότηση νέων κατοίκων, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική κοινότητα του νησιού με νέους μόνιμους κατοίκους.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει καθώς ο Δήμος Κυθήρων διαψεύδει με σχετική ανακοίνωσή του τα ψευδή δημοσιεύματα για δήθεν επιδοτούμενη κατοίκηση στα Αντικύθηρα.
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι:
«Με αφορμή συνεχή και επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν επιδότηση κατοίκων για τον εποικισμό των Αντικυθήρων, ο Δήμος Κυθήρων, με αίσθημα ευθύνης, διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Το νησί των Αντικυθήρων, ευρισκόμενο στο μέσον της απόστασης Κυθήρων- Κρήτης, ανήκει διοικητικά στο Δήμο Κυθήρων και τις τελευταίες δεκαετίες υποφέρει από μεγάλη μείωση του μόνιμου πληθυσμού του. Ο σημερινός μόνιμος πληθυσμός του νησιού δεν υπερβαίνει τους 25 κατοίκους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και μια πενταμελής οικογένεια Αντικυθηρίων της Αττικής, που πριν 1 χρόνο έλαβε τη δύσκολη απόφαση να μείνει μόνιμα στο νησί με αποτέλεσμα να ανοίξει ξανά το Δημοτικό Σχολείο Αντικυθήρων, που είχε κλείσει από τη δεκαετία του 1990.
Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων και άλλους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επεξεργάζονται εδώ και σχεδόν 1 έτος, ένα πρόγραμμα ήπιου εποικισμού του νησιού, αρχικά με 5 πολύτεκνες οικογένειες από την Αθήνα. Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές παραμένουν στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς, πριν από όλα, θα πρέπει να χτιστούν 5 νέες κατοικίες στο νησί, για τις οποίες η διαδικασία αδειοδότησης από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο απαιτεί μήνες, αν όχι χρόνια λόγω υπαγωγής των Αντικυθήρων στο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας NATURA 2000, αλλά και λόγω έλλειψης οριοθετημένων οικισμών στο νησί.
Τα δημοσιεύματα που διαρκώς εμφανίζονται και ανακοινοποιούνται δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να πρέπει να απαντά καθημερινά σε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και emails, από όλη σχεδόν την Ευρώπη, και συνεπώς να προκαλείται μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας της υπηρεσίας μας.
Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι:
1. ΔΕΝ ζητούνται οικογένειες για να κατοικήσουν στα Αντικύθηρα. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης και ανέγερσης κατοικιών μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 2 ή 3 χρόνια.
2. ΔΕΝ επιδοτούμε νέους κατοίκους.
3. ΔΕΝ παραχωρούμε οικόπεδα ή αγροτεμάχια.
Ανησυχούμε πολύ, προφανώς, για την διαφαινόμενη ερήμωση των Αντικυθήρων, ενός ιστορικού νησιού της πατρίδας μας που πριν μερικές δεκαετίες είχε σχεδόν 500 μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο, ο ήπιος εποικισμός του νησιού, θα πρέπει να γίνει με σαφές σχέδιο, χωρίς βιασύνη και στόχος μας είναι, οι 5 οικογένειες που θα κατοικήσουν στα Αντικύθηρα, να βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν δικό τους εισόδημα, να παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες και έτσι να δημιουργήσουν έναν νέο κύκλο οικονομίας στο νησί που δεν θα βασίζεται σε μόνιμη επιδοματική πολιτική.
Παράλληλα, ως Δήμος, στηρίζουμε την εμβληματική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που επέλεξε τα Αντικύθηρα για την δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, μέσα από το οποίο θα δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας. Τέλος, αναμένουμε από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα προκύψει σε λίγες ημέρες, την άμεση επανέναρξη των ερευνών στον χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, του σημαντικότερου αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, οι έρευνες στο οποίο τελούν από το 2015 υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι 2 αυτές δράσεις, μπορούν υπό συνθήκες να αποτελέσουν ακόμα ένα ανάχωμα στην ερήμωση του νησιού».
Το δημοσίευμα του Lonely Planet για τα Αντικύθηρα
Το μικρό νησάκι των Αντικυθήρων, μόλις 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα με σχεδόν άθικτη φύση, σμαραγδένια νερά και μόνο ένα χωριό, τον Ποταμό, που λειτουργεί και ως λιμάνι, προσφέρει μισθό για όσες οικογένειες θέλουν να μετακομίσουν στο νησί μόνιμα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Lonely Planet, ενώ η είδηση κάνει και τον γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που χρηματοδοτήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων και πάρθηκε κυρίως με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας του νησιού με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοί του φτάνουν τους μόλις 24, ενώ το καλοκαίρι γίνονται 40.
Εκτός από την επιδότηση των 500 ευρώ ανά οικογένεια για τα τρία πρώτα χρόνια διαμονής, οι επιλαχόντες, επίσης, θα έχουν το δικαίωμα στη δωρεάν στέγη, το δωρεάν φαγητό και τη δωρεάν μετακίνηση, αναφέρεται στο άρθρο της συντάκτριας.
Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, τονίζει το άρθρο, είναι ότι το νησί αναζητά, κυρίως, πολύτεκνες οικογένειες, με τρία ή και περισσότερα παιδιά, με κάποιο από τα δύο μέλη των ενηλίκων να μπορεί να ασχοληθεί με κάποιο επάγγελμα που έχει ανάγκη το νησί όπως ψαράς, αρτοποιός, κατασκευαστής κ.α.
Τα Αντικύθηρα απέχουν περίπου δύο ώρες από τα Χανιά και τέσσερις από τα Νεάπολη Λακωνίας, στην Πελοπόννησο.