Είναι αναμφίβολα το πιο μυστηριώδες ορόσημο της Εύβοιας. Οι μεγαλιθικές κατασκευές, τα περίφημα δρακόσπιτα, εξακολουθούν να προκαλούν εντύπωση, τόσο με την εξαιρετική κατασκευή τους όσο και με το άλυτο στους αιώνες μυστήριό τους.

Δρακόσπιτα ονομάστηκαν για να εξηγηθεί το μέγεθος και η τοποθεσία τους- και τα δύο παραπέμπουν σε κατοίκους που δεν ήταν άνθρωποι. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η απόκρημνη θέση τους, που επιτρέπει όμως «εποπτεία» της ευρύτερης περιοχής τους. Οι διαστάσεις τους κυμαίνονται περίπου από 5 ως 13 μέτρα.

Εντοπίζονται κυρίως στη Νότια Εύβοια, και κάποια στην κεντρική. Συνολικά είναι πάνω από είκοσι και πιο γνωστά είναι εκείνα κοντά στην κορυφή Προφήτης Ηλίας της Όχης.

Παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς κατασκευάστηκαν, αν και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 2ο π.Χ. αιώνα. Άγνωστος παραμένει και ο… κατασκευαστής τους, τεχνίτης επιδέξιος, που έστησε τις παράξενες κατασκευές χωρίς κανένα συνδετικό υλικό, ή μάλλον με μοναδικό «συνδετικό υλικό» το βάρος τους. Πρόκειται ουσιαστικά για τεράστιες πέτρες, τοποθετημένες έτσι, ώστε να μην χρειάζεται κανένα είδος συνδετικού υλικού. Για τη στέγη τους χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες βαριές πλάκες σε στρώσεις, που δημιουργούν κάτι σαν πυραμίδα. Στο δρακόσπιτο της Όχης εντοπίζονται και παράθυρα.

Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές της ιστορίας τους, ήταν ιερά αφιερωμένα στον Δία και την Ήρα. Άλλες εικασίες κάνουν λόγο για φυλάκια και καταφύγια λατόμων.

Η γκρίζα πέτρα τους, η εντυπωσιακή κατασκευή τους, οι εικασίες και οι μύθοι που τα συνοδεύουν, συντηρούν άλυτο το μυστήριό τους και ολοζώντανο τον θρύλο τους.

ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ