Με το χιόνι να προσθέτει τη δική του πινελιά στο πανέμορφο τοπίο, η οροσειρά της Πίνδου, κατάλευκη, αποτελεί χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο σκηνικό.

Η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας κυριαρχεί σχεδόν σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα, με βορειότερο άκρο το οροπέδιο της Κορυτσάς και νοτιότερο στον Κορινθιακό κόλπο. Σε μήκος φτάνει τα 230 χιλιόμετρα και σε πλάτος τα 70 και διασχίζει την ηπειρωτική Ελλάδα από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.

Κορυφές, φαράγγια και κοιλάδες σε εκπληκτικά συμπλέγματα συνθέτουν το εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγλυφο της Πίνδου, ενώ χαράδρες χωρίζουν ορισμένα από τα πιο σημαντικά βουνά της: Τζουμέρκα, Τύμφη, Άγραφα, Σμόλικας κ.ά. Μέρος της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου θεωρούνται και τα βουνά της νοτιότερης Ελλάδας, Βαρδούσια, Οίτη, Παρνασσός,  Γκιώνα.

Η κυρίως Πίνδος, δηλαδή η περιοχή στα ορεινά των νομών Τρικάλων, Γρεβενών και Ιωαννίνων, χωρίζεται στη βόρεια και τη νότια. Η βόρεια καλύπτει κυρίως τον νομό Γρεβενών αλλά και ένα μέρος του νομού Ιωαννίνων και οι ψηλότερες κορυφές της είναι ο Σμόλικας, η Τύμφη και η Βασιλίτσα. Στη βόρεια Πίνδο πηγάζουν οι ποταμοί Άραχθος και Αώος.

Η νότια Πίνδος αφορά κυρίως την οροσειρά στον νομό Τρικάλων και ένα μέρος του νομού Ιωαννίνων. Οι ψηλότερες κορυφές της είναι η Τριγγία και το Αυγό και εκεί πηγάζουν οι ποταμοί Αχελώος και Πηνειός.

Βιότοπος διαφόρων ειδών -και κάποιων σπάνιων- όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και η βίδρα, η Πίνδος περιλαμβάνει δύο εθνικούς δρυμούς, τη Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου.

ΠΙΝΔΟΣ ΠΙΝΔΟΣ ΠΙΝΔΟΣ ΠΙΝΔΟΣ ΠΙΝΔΟΣ ΠΙΝΔΟΣ ΠΙΝΔΟΣ