Σημαντική ώθηση στον τουρισμό στα Χανιά δίνει η κρουαζιέρα όπως προκύπτει από τα μέχρι και σήμερα στοιχεία που αφορούν τις αφίξεις πλοίων και επισκεπτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά από την 1η Μαΐου όταν και άρχισε η μαζική άφιξη κρουαζιερόπλοιων στα Χανιά μέχρι και σήμερα έχουν καταπλεύσει 16 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας 23.170 επιβάτες ενώ τα πληρώματα τους είναι 10.151 άτομα.

Οι επιβάτες των πλοίων αυτών παραμένουν στα Χανιά για περίπου 12 ώρες πραγματοποιώντας εκδρομές κυρίως στην πόλη αλλά και την ενδοχώρα επιλέγοντας για τη μεταφορά τους λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ και Ταξί και για τις εκδρομές τους τουριστικά λεωφορεία.

Με βάση έρευνες που έχουν γίνει ο μέσος ορός δαπάνης για κάθε επιβάτη κρουαζιερόπλοιου είναι κατά την παραμονή του στην πόλη τα 50 ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του ποσού να δαπανάται στην αγορά δώρων και αναμνηστικών.

Το παλιό λιμάνι των Χανίων και η δημοτική αγορά της πόλης βρίσκονται στο επίκεντρο των επισκεπτών της κρουαζιέρας. Κατά την φετινή περίοδο έχουν προγραμματιστεί 68 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα Χανιά που θα μεταφέρουν περίπου 92.000 επιβάτες.

O αριθμός των αφίξεων πλοίων κρουαζιέρας υπερβαίνει κατά πολύ τις αφίξεις των τριών προηγουμένων ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 αφίχθησαν στα Χανιά 38 κρουαζιερόπλοια το 2013 οι αφίξεις ήταν 47 και το 2012 έφτασαν τις 54. « Η φετινή χρονιά εξελίσσεται θετικά για την κρουαζιέρα στα Χανιά και αυτό είναι απόρροια της προσπάθειας που καταβλήθηκε από φορείς και υπηρεσίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Κώστας Μπροκαλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση περισσοτέρων πλοίων αλλά και νέων εταιρειών από τις κορυφαίες του χώρου διαδραμάτισε η παρουσία μας σε διεθνείς εκθέσεις για την κρουαζιέρα, η απευθείας επαφή του λιμενικού ταμείου με στελέχη μεγάλων εταιρειών αλλά και η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση των λιμενικών και άλλων υποδομών στο λιμάνι της Σούδας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελέστηκαν το τελευταίο διάστημα . αλλά και αυτών που σχεδιάζονται στο λιμάνι της Σούδας είναι της τάξεως των 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπροκαλάκη « η αναβάθμιση του λιμανιού υποδοχής με στόχο την προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε πλοία και επιβάτες, αποτελεί το βασικό στόχο των ενεργειών μας».