Τον αποκαλούν ο «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία σε όλη τη χώρα, αρκετοί είναι εκείνοι που αγνοούν την ύπαρξή του.

Και ας αποτελεί και το πρώτο ελληνικό μνημείο που συμπεριελήφθη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο λόγος για το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ένα μνημείο του 5ου αιώνα π.Χ. που αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον θεό Απόλλωνα, ο οποίος τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης.

Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και σε υψόμετρο 1.130 μέτρων, ανάμεσα στην Ηλεία, την Αρκαδία και τη Μεσσηνία σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από την Ανδρίτσαινα. Όσο για το όνομα «Παρθενώνας της Πελοποννήσου», το πήρε καθώς ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα θεωρείται έργο του Ικτίνου. Κοιτώντας τον μπορεί κανείς να δει ομοιότητες στο ύφος της κατασκευής. Επιπλέον, στη ζωφόρο του ναού αναπαριστάται η μάχη μεταξύ Λαπιθών και Κενταύρων. Πρόκειται για μία αναπαράσταση η οποία εμφανίζεται επίσης και στις μετόπες του Παρθενώνα.

Εκτός από το βασικό κτίσμα, πολλοί αρχαιολόγοι έχουν αναφέρει ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως στα θεμέλιά του υπάρχει αρχαιότερος ναός ο οποίος είχε κατασκευαστεί περί τον αιώνα π.Χ. Ο ναός όπως σώζεται σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά και επιβλητικά έργα του Ικτίνου το οποίο συγκεντρώνει στην ιδιαίτερη του δομή όλη την αρχιτεκτονική γνώση του ελληνικού πολιτισμού.

Επίσης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του ναού είναι η συναρπαστική φήμη ότι περιστρέφεται προκειμένου να ακολουθεί πάντα το αστέρι Σείριο.

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα συμπεριελήφθη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1986, συνοδεία του ακόλουθου σχολιασμού: «Ο διάσημος ναός αφιερωμένος στο θεό του ήλιου και της ίασης των ασθενειών κτίστηκε γύρω στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. στα υψίπεδα των Αρκαδικών βουνών. Ο ναός με το αρχαιότερο κορινθιακό κιονόκρανο που έχει βρεθεί μέχρι τώρα συνδυάζει το αρχαϊκό ύφος και το δωρικό ρυθμό με ορισμένα καινοτόμα αρχιτεκτονικά στοιχεία.»

Δείτε τον Επικούριο Απόλλωνα στο εντυπωσιακό βίντεο του Up Stories στο youtube: