Σαν την Χαλκιδική, δεν έχει το καλοκαίρι, αλλά να είστε σίγουροι πως δεν έχει ούτε και το φθινόπωρο! Και αυτό διότι διαθέτει πανέμορφα χωριά που αποτελούν ιδανικό προορισμό αυτή την εποχή για μια διαφορετική απόδραση.

Και η Χαλκιδική έχει τον Παρθενώνα της!

Παρθενώνας Σιθωνίας Χαλκιδική

Βρίσκεται στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής, στη χερσόνησο της Σιθωνίας, και προσφέρει στους επισκέπτες του μια μαγευτική εμπειρία μακριά από την πολυκοσμία. Ο Παρθενώνας ιδρύθηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο και σήμερα, διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, με τα πέτρινα σπίτια, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τις ανθισμένες αυλές που προσδίδουν μια νοσταλγική αίσθηση.

Παρθενώνας Σιθωνίας Χαλκιδική

Η περιήγηση στα γραφικά δρομάκια του οικισμού αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Η πλατεία του χωριού με τα μεγάλα πλατάνια είναι το ιδανικό σημείο για να χαλαρώσετε, ενώ είστε λάτρεις της φύσης, θα εκτιμήσετε τις πεζοπορικές διαδρομές γύρω από το χωριό, οι οποίες περνούν μέσα από δάση, ελαιώνες και καταλήγουν σε μικρές, απομονωμένες παραλίες. Τέλος, ένα από τα σημεία αναφοράς του Παρθενώνα, είναι το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που φιλοξενεί εκθέματα της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αρναία

Αρναία

Ένα υπέροχο, παραδοσιακό χωριό «βουτηγμένο» στην πλούσια φύση του όρους Χολομώντα. Η Αρναία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού και περιβάλλεται από ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο με τρεχούμενα νερά.

Αποτελεί έναν «παραδοσιακό οικισμό» και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων της, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα- έργα τέχνης. Μάλιστα, το 2019 το CNN στον ταξιδιωτικό του οδηγό την είχε κατατάξει στην 3η θέση με τα ωραιότερα ελληνικά χωριά.

Αρναία

Σημείο αναφοράς του χωριού δεν είναι άλλο από την κεντρική πλατεία, με τον χαρακτηριστικό τεράστιο πλάτανο, όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη δραστηριότητα στον οικισμό. Από αυτήν ξεκινάνε στενά, πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια με σπίτια πολύ κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς αυλές, που χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα και άλλα από το χρονικό διάστημα 1850-1945. Τα πιο αξιόλογα δείγματα της χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής της Αρναίας συναντιούνται στη συνοικία της Γαννούδενας όπου βρίσκεται και το περίφημο Αρχοντικό Ιατρού, που λειτουργεί ως Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείου, καθώς και το Μουσείο Υφαντικής.

Άφυτος

Άφυτος Χαλκιδική

Βρίσκεται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και διαθέτει απέραντη θέα στον Τορωναίο κόλπο, ενώ η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών της, καθιστά την Άφυτο είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο γραφικά χωριά της Χαλκιδικής. Το όνομά της προέρχεται από το γεγονός πως στο παρελθόν η βλάστηση του οικισμού δεν ήταν έντονη, κάτι το οποίο με τα χρόνια έχει -φανερά- αλλάξει.

Άφυτος Χαλκιδική

Οι βόλτες στο χωριό θα σας μείνουν αξέχαστες, γι’ αυτό μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η οποία χτίστηκε το 1859, τα παλιά λιθόστρωτα σπίτια με τα λιθανάγλυφα ονόματα έξω από αυτά και εννοείται τον παραδοσιακό οικισμό της με τα αρχοντικά και τα λιθόκτιστα σπίτια.