Στην Ελλάδα υπάρχουν αμέτρητα μοναστήρια κι εκκλησίες: ιστορικά, μαρτυρικά, θαυματουργά, σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους, αλλά και ιδιόρρυθμα. Και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προκαλούν δέος και θαυμασμό στους προσκυνητές.
Ένα από αυτά, είναι και το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στα Δολιανά Τρικάλων, το οποίο προκαλεί των θαυμασμών όλων, λόγω της ιδιόρρυθμης κατασκευής του. Η λιλιπούτεια αυτή εκκλησία βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από τα Τρίκαλα και είναι χτισμένη σε μια όμορφη τοποθεσία μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς Τρικάλων, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.
Δίχως άλλο, αυτό που κάνει την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού να ξεχωρίζει, είναι η αρχιτεκτονική του, η πέτρα που κυριαρχεί στην κατασκευή του, αλλά κυρίως οι πολλοί τρούλοι που διαθέτει. Εικάζεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και αποτελεί επιβλητικό δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Το εσωτερικό του ναού δεν είναι αγιογραφημένο, ενώ αν και εξωτερικά φαίνονται πολλοί τρούλοι, στο εσωτερικό θα μετρήσετε λιγότερους, καθώς οι περισσότεροι έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα.
Στην Κατοχή, ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω πυρπόλησης από τον γερμανικό στρατό, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο κεντρικός τρούλος. Ωστόσο, χάρη στην ποιότητα κατασκευής του, δεν κατέρρευσε πλήρως, με τους κατοίκους της Κρανιάς, τη δεκαετία του ’50, να βοηθάνε στην ανακατασκευή του.