Ένα από τα δημοφιλή αξιοθέατα της Αμοργού – εκτός από τη Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας – είναι το ναυάγιο Ολυμπία, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος τουριστών.

Το ναυάγιο συναντάται στο όρμο του Λίβερου, στην περιοχή της Καλοταρητίσσας στη δυτική πλευρά του νησιού. Το σκηνικό που αντικρίζει κανείς φτάνοντας εδώ είναι άκρως εντυπωσιακό, όπως και η ιστορία του.

Ναυαγιο Αμοργος

Το πλοίο «Ολυμπία» ναυπηγήθηκε το 1950 με το όνομα «Island», ενώ το 1979 μετονομάστηκε σε «Strymon». Τον Φεβρουάριο του 1980, το πλοίο έπλεε στα νερά του Αιγαίου, όταν βρέθηκε σε φουρτούνα κατά την διάρκεια της οποίας έπνεαν βόρειοι άνεμοι 10 μποφόρ.

Ναυαγιο Αμοργος

Το «Ολυμπία» παρέμεινε ακυβέρνητο -όλο το πλήρωμα πρόλαβε να σωθεί και να βγει στη στεριά- με τη θάλασσα να το «ξεβράζει» στον όρμο Λίβερου.

Ναυαγιο Αμοργος

Όπως υποστηρίζουν διάφορες διηγήσεις, το πλήρωμά του ήταν σύγχρονοι πειρατές, οι οποίοι κατευθύνονταν από την Κύπρο προς την Ελλάδα.

Ναυαγιο Αμοργος

Έκτοτε, παραμένοντας μισοβυθισμένο και σκουριασμένο στον ήσυχο αυτό κόλπο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αμοργού, το ναυάγιο αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατά της.