Η αλήθεια είναι πως τα Ζαγοροχώρια τα έχουμε στο μυαλό μας ως έναν χειμερινό προορισμό, όμως, μπορείς να τα επισκεφτείς όλες τις εποχές του χρόνου για πραγματικά χαλαρές στιγμές στην αγκαλιά της φύσης.

Ανάμεσα στα χωριά που ξεχωρίζει είναι και η Αρίστη, το πέτρινο χωριό που μοιάζει με στολίδι στον ορεινό όγκο του Ζαγορίου, στις πλαγιές του οποίου είναι φωλιασμένη. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Αρτσίστα και συναντάται σε απόσταση 48 χλμ. από τα Ιωάννινα, στο δρόμο για το Πάπιγκο.

Αριστη Ζογορια

Χτισμένη σε μια προνομιακή θέση, στα 650 μέτρα υψόμετρο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου κι όσοι την επισκέπτονται, καταλαβαίνουν γιατί έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά των τουριστών. Πετρόχτιστα αρχοντικά, παραδοσιακά καλντερίμια και εκκλησίες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό που συμπληρώνεται από τα εντυπωσιακά χρώματα της φύσης.

Αριστη Ζογορια

Ολόκληρο το χωριό είναι ντυμένο με τη ζαγορίσια πέτρα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα γραφικό και ξεχωριστό από πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τις πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες και το επιβλητικό καμπαναριό.

Αριστη Ζογορια

Στο χωριό θα βρει κανείς παραδοσιακούς ξενώνες και οργανωμένα καταλύματα που εξυπηρετούν κάθε επισκέπτη. Επιπλέον μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές πίτες και τα τοπικά εδέσματα της ηπειρώτικης κουζίνας.

Αριστη Ζογορια

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Αρίστη σαν ορμητήριο για τις εκδρομές σας και να περιπλανηθείτε στα όμορφα Ζαγοροχώρια που θα σας αφήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις και εικόνες με τους φιλόξενους κατοίκους να είναι πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν.

Αριστη Ζογορια

Από εδώ θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε από απλές πεζοπορικές διαδρομές, μέχρι και περιπετειώδεις δραστηριότητες όπως ράφτινγκ ή μια βόλτα δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Βοϊδομάτη.