Στην κεντρική Ιταλία υπάρχει μία πόλη που φαινομενικά δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες της γειτονικής χώρας. Όπως και άλλες πόλεις, έτσι και το Ascoli Piceno, διαθέτει το δικό του μεσαιωνικό κέντρο, με τα αναγεννησιακά κτίρια, τις ιστορικές εκκλησίες, τα γραφικά πλακόστρωτα στενά, τα μικρά καφέ.

Ωστόσο, στο Ascoli Piceno συμβαίνει κάτι που το κάνει μοναδικό και γι’ αυτό ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ιταλικές πόλεις. Εδώ, όταν πέφτει η νύχτα, συμβαίνει ένα παράξενο «φαινόμενο», όπου τα στενά και τα κτίρια μεταμορφώνονται. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς… λαμπυρίζουν! Ολόκληρο το Ascoli Piceno τα βράδια λαμπυρίζει κάτω από το φως του φεγγαριού, και οι εικόνες αντανάκλασης που σχηματίζονται, είναι απλά μαγευτικές.

Άσκολι Πιτσένο Ιταλία

Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα; Τι είναι αυτό που κάνει το Piceno να λαμπυρίζει; Η εξήγηση βρίσκεται στο υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένα τα κτίρια, ακόμα και τα πεζοδρόμια. Και συγκεκριμένα, στην πέτρα που είναι τραβερτίνη και με αυτήν έχει κατασκευαστεί ολόκληρο το ιστορικό κέντρο.

Άσκολι Πιτσένο Ιταλία

Στην ουσία πρόκειται για έναν πολύτιμο λίθο, που μοιάζει με μάρμαρο, και στο Ascoli χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ολόκληρων κτιρίων, προκειμένου να δημιουργήσουν μία αστραφτερή πόλη που θα αντανακλά και την ισχύ τους.

Άσκολι Πιτσένο Ιταλία

Οι Ρωμαίοι είχαν ήδη χρησιμοποιήσει την ιταλική τραβερτίνη για την κατασκευή πολλών εντυπωσιακών κτιρίων και μνημείων στη Ρώμη.

Άσκολι Πιτσένο Ιταλία

Το Ascoli, μάλιστα, είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που είναι κατασκευασμένη αποκλειστικά από τραβερτίνη, η οποία τα βράδια με το φως του φεγγαριού αποκτά μια παράξενη λάμψη.

Άσκολι Πιτσένο Ιταλία

Η όμορφη και ιδιαίτερη αυτή πόλη της Ιταλίας, υπήρξε η αγαπημένη του Έρνεστ Χεμινγουέι και φρόντιζε να την επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορούσε.