Φτάνουμε σχεδόν στον Ιούλιο και σιγά-σιγά ο ένας μετά τον άλλον θα βγαίνει στην πολυπόθητη καλοκαιρινή άδεια. Οι περισσότεροι-λογικά- θα έχετε ήδη κανονίσει τις διακοπές σας και περιμένετε την ημέρα που θα πάρετε το πρώτο πλοίο, αεροπλάνο ή το αυτοκίνητό σας και θα αφήσετε πίσω το κλεινόν άστυ.

Θα αφήσετε, όμως, πίσω και το σπίτι σας. Και όπως συμβαίνει με τους περισσότερους, έτσι κι εσείς, έχετε άγχος αν είναι ασφαλές και πώς θα το προστατεύσετε καλύτερα. Για να μην πάρετε μαζί σας, λοιπόν, το άγχος αυτό, δείτε παρακάτω πέντε κινήσεις που πρέπει να κάνετε, προτού φύγετε για διακοπές.

Μην διατυμπανίζετε στα social media ότι λείπετε

Είναι και από τις συμβουλές που δίνει και η ΕΛ.ΑΣ. για τις ημέρες που θα λείπετε. Ναι, ζούμε στην εποχή των social media και θέλουμε να ανεβάζουμε στιγμιότυπα από τις διακοπές μας, αλλά και λεπτομέρειες πού βρισκόμαστε, πόσο θα λείπουμε κ.α. Ωστόσο, το να το κοινοποιείτε μέσα από τα social, είναι σαν να διατυμπανίζετε ότι «λείπουμε σε διακοπές, κάντε την δουλειά σας ανενόχλητοι». Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση, αφού θέλετε να δείξετε το μέρος που πήγατε διακοπές και πώς περάσατε; Ανεβάζετε υλικό όταν επιστρέψετε με το καλό. δεν χρειάζεται να δίνετε real time αναφορά.

Ενημερώστε τους γείτονες

Καλό είναι να γνωρίζουν τις ημερομηνίες που θα λείπετε, έτσι ώστε αν παρατηρήσουν κάποια περίεργη κινητικότητα να σας ενημερώσουν άμεσα.

Αφήστε ένα δεύτερο κλειδί

Μόνο σε άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης σας αφήστε ένα δεύτερο κλειδί ρεζέρβα. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί, γι αυτό κάποιος οικείος σας θα πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στο σπίτι σας.

Προγραμματισμένος φωτισμός σπιτιού

Αγοράστε έναν ειδικό χρονοδιακόπτη που θα ρυθμίζει το άναμμα και το σβήσιμο του φωτός στο σπίτι έτσι ώστε ούτε να καίει όλο το 24ωρο, ούτε να πονηρέψει κάποιον ότι λείπετε και το έχετε αφήσει αναμμένο. Αν προγραμματίσετε για μία συγκεκριμένη ώρα καθημερινά να αναβοσβήνει το φως σας ο επίδοξος ληστής θα καταλάβει ότι υπάρχει κινητικότητα στο σπίτι και το πιο πιθανό είναι να αναβάλει δια παντός τα σχέδιά του.

Τραβήξτε φωτογραφίες

Αυτό αφορά εσάς που έχετε μία μορφή ψυχαναγκασμού και όταν φύγετε ελέγχετε ξανά και ξανά αν κλείσατε το μάτι της κουζίνας, τον θερμοσίφωνα, αν βγάλατε το σίδερο από την πρίζα. Ή αν κλειδώσατε την πόρτα. Και στις διακοπές ακόμα το σκέφτεστε αν τα κάνατε όλα, με αποτέλεσμα να σας πιάνει άγχος. Δοκιμασμένο κόλπο για να μην έχετε και αυτή τη σκοτούρα στο κεφάλι σας: τραβήξτε φωτογραφίες τις ηλεκτρικές συσκευές (τα μάτια της κουζίνας, τον διακόπτη του θερμοσίφωνα, τις πρίζες) όλα όσα σας αγχώνουν. Και καθώς φεύγετε, τραβήξτε βίντεο τη στιγμή που κλειδώνετε και σπρώχνετε (ξανά και ξανά) την πόρτα για να βεβαιωθείτε ότι είναι κλειδωμένη.