Το Κάστρο των Κυθήρων, επίσης γνωστό ως Κάστρο της Χώρας, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά μνημεία του νησιού. Χτισμένο σε μια στρατηγική τοποθεσία με πανοραμική θέα στη θάλασσα, αποτελεί ένα ζωντανό σύμβολο της πλούσιας ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Κυθήρων.

Κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από τους Βενετούς, οι οποίοι είχαν υπό τον έλεγχό τους το νησί εκείνη την περίοδο. Αρχικά, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1503, με σκοπό να προστατεύσει το νησί από τις πειρατικές επιδρομές και να ελέγχει τη θαλάσσια εμπορική διαδρομή μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, το κάστρο υπήρξε σημαντικός στρατηγικός κόμβος και προστάτης των κατοίκων του νησιού.

Κάστρο Κυθήρων

Χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδες ακρωτήρι που προσφέρει φυσική οχύρωση, ξεχωρίζει για τις παχιές πέτρινες τοιχοποιίες και τους προμαχώνες, που αποτελούν  χαρακτηριστικά δείγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Μέσα στο κάστρο, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα ερείπια των παλαιών κτισμάτων, όπως τις αποθήκες, τους στρατώνες, τις εκκλησίες και τις κατοικίες.

Η εκκλησία της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας

Η Παναγία Μυρτιδιώτισσα στο κάστρο Κυθήρων

Στο εσωτερικό του κάστρου βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, η οποία είναι από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα των Κυθήρων. Χτισμένη τον 16ο αιώνα, η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην πολιούχο του νησιού και αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό σημείο ενδιαφέροντος.

Η εντυπωσιακή θέα

Η θέα από το κάστρο των Κυθήρων

Η θέση του κάστρου προσφέρει εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Ιδανική ώρα για να το επισκεφτεί κανείς η ώρα του ηλιοβασιλέματος, με τα τείχη του να παίρνουν τις αποχρώσεις του και να δημιουργείται έτσι μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Οι διάδρομοι και οι πύλες του κάστρου προσκαλούν τους επισκέπτες να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να φανταστούν τη ζωή και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

Η πρόσβαση στο κάστρο είναι αρκετά εύκολη, καθώς βρίσκεται κοντά στη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν από τη Χώρα μέχρι το κάστρο, απολαμβάνοντας τη διαδρομή μέσα από τα παραδοσιακά σοκάκια.