Η Αρχαία Ολυμπία, η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, κάθε 4 χρόνια στρέφει πάνω της την προσοχή όλου του πλανήτη με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, η Αρχαία Ολυμπία δεν είναι ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος στην Πελοπόννησο που πρέπει να επισκεφτείτε, έστω μία φορά στη ζωή της. Υπάρχουν και άλλοι, εξίσου σημαντικοί από ιστορικής σημασίας. Αν, λοιπόν, σχεδιάζετε μία κοντινή εκδρομή με τα παιδιά, τότε μία επίσκεψη σε έναν από τους παρακάτω αρχαιολογικούς χώρους στην Πελοπόννησο, είναι η ιδανική επιλογή.
Αρχαία Ολυμπία – Ηλεία
Εδώ, τι να πεις ή μάλλον τι να πρωτοπείς. Από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, αφού εδώ γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Βρίσκεται στην Ηλεία, στους πρόποδες του Κρονίου Λόφου, στην πεδιάδα ανάμεσα στους ποταμούς Αλφειό και Κλαδέο.
Στα σημαντικά μνημεία που θα δείτε είναι: ο Ναός του Δία, ένας από τους πιο μεγαλοπρεπείς ναούς της αρχαίας ελληνικής εποχής. Ο Ναός της Ήρας, που ήταν προσφορά των κατοίκων της Σκιλλούντας, αρχαίας πόλης της Ηλείας. Οι Θησαυροί, η Παλαίστρα, το Γυμνάσιο, η Στοά της Ηχούς, το Στάδιο, εννοείται το Αρχαιολογικό Μουσείο κ.α.
Αρχαία Επίδαυρος – Αργολίδα
Το γνωστότερο αρχαιολογικό μνημείο της Επιδαύρου, αυτό που την έχει καταστήσει παγκοσμίως γνωστή προσδίδοντάς της διεθνή ακτινοβολία, δεν είναι άλλο από το Αρχαίο Θέατρο, το οποίο θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο θέατρο, ενώ φημίζεται για την ακουστική του. Ο παραμικρός ψίθυρος, ακόμη και η ανάσα των ηθόποιων ακούγονται ευκρινώς έως την τελευταία σειρά των καθισμάτων του.
Εκτός, από το εμβληματικό θέατρο, στο οποίο κάθε καλοκαίρι λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Επιδαύρου με το ανέβασμα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, μπορείτε να επισκεφτείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει ενδιαφέροντα ευρήματα από το Ιερό του Ασκληπιού, τα οποία χρονολογούνται από τα αρχαϊκά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.
Αρχαία Νεμέα – Κορινθία
Όλοι την έχουμε συνδέσει με τον πρώτο άθλο του Ηρακλή, όπου σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας. Κατά την αρχαιότητα, αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαίας Ελλάδος, στην οποία τελούνταν πανελλήνιοι αθλητικοί αγώνες. Αν και η Αρχαία Νεμέα κατοικούνταν μόνο από λίγους ιερείς και φροντιστές του χώρου, για λίγες μέρες κάθε χρόνο συγκέντρωνε χιλιάδες προσκυνητές, οι οποίοι έρχονταν για να τιμήσουν τους θεούς.
Στη σύγχρονη εποχή, το όνομά του με την περιοχή συνέδεσε ο μεγάλος φιλέλληνας και σπουδαίος αρχαιολόγος, Στήβεν Μίλλερ, ο οποίος για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, ενώ δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεση του, ξεκινώντας και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία. Στα σημαντικά μνημεία που μπορείτε να δείτε στον αρχαιολογικό χώρο, είναι ο Ναός του Διός, ο. Βωμός του Διός, αλλά και το Στάδιο.
Μυκήνες – Αργολίδα
Ένας αρχαιολογικός χώρος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αλλά σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείτε με τα παιδιά, ειδικά αν πηγαίνουν στο σχολείο, προκειμένου να έρθουν σε άμεση επαφή με όσα διδάσκονται για έναν από τους πιο γνωστούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, τον Μυκηναϊκό. Η ακρόπολη των Μυκηνών βρίσκεται στην αργολική πεδιάδα και σε στρατηγική θέση σε σχέση με τον έλεγχο της περιοχής.
Οι ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίζονται ακόμη σήμερα έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα, που επιβεβαιώνουν τον πλούτο και τη μεγαλοπρέπεια του μυκηναϊκού πολιτισμού. Στις Μυκήνες θα δείτε από κοντά και θα θαυμάσετε τον Θολωτό Τάφο του Ατρέως, ο οποίος χρονολογείται γύρω στο 1350-1250 π.Χ., αλλά και την Πύλη των Λεόντων.
Αρχαία Κόρινθος – Κορινθία
Η αρχαία Κόρινθος βρίσκεται 4 χλμ. νότια της σύγχρονης πόληςκαι κατά την αρχαιότητα υπήρξε ισχυρή πόλη-κράτος και η πλουσιότερη της εποχής. Χτισμένη στους πρόποδες του βραχώδους λόφου του Ακροκόρινθου, ο οποίος οχυρώθηκε για πρώτη φορά τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και εξελίχθηκε σε Ακρόπολη.
Η είσοδος του σημερινού αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται στη δυτική πλευρά και ο επισκέπτης θα περάσει από τις οχυρωματικές ζώνες που κατασκευάστηκαν με τείχη σε τρία επίπεδα. Στον χαμηλό βραχώδη λόφο στη βόρεια πλευρά της Αγοράς ξεχωρίζει ο ναός του Απόλλωνα, Στην οδό Λεχαίου ο επισκέπτης θα συναντήσει την Κρήνη Γλαύκη,
Αρχαία Μεσσήνη – Μεσσηνία
Από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους, η Αρχαία Μεσσήνη απέχει μόλις 30 χλμ. από το κέντρο της Καλαμάτας, λίγο έξω από το χωριό Μαυρομμάτι. Πρόκειται για μία από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας που καταφέρνει να διατηρήσει μέχρι σήμερα την αίγλη του παρελθόντος. Τα πρώτα ευρήματα της αρχαίας πόλης, που οικοδομήθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ξεκίνησαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο χώρος χωρίζεται σε οριζόντιους και κάθετους άξονες, ενώ το τείχος της πόλης μετράει μήκος 9 χλμ. με δύο βασικές πύλες. Η μία ήταν η Αρκαδική (πύλη της Μεγαλόπολης) και η άλλη η Λακωνική. Στα πιο σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου που έχουν αποκαλυφθεί με τις ανασκαφές συγκαταλέγονται το Θέατρο, το Ιερό Ίσιδος και Σαράπιδος, μια πρωτοβυζαντινή βασιλική, η κρήνη της Αρσινόης (κόρη του μυθικού βασιλιά της Μεσσηνίας Λεύκιππου και μητέρα του Ασκληπιού), η δυτική πλευρά της Αγοράς, το Ιερό Διός Σωτήρος, η ρωμαϊκή έπαυλις των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων κ.α.