Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα της Γαλλίας που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι θέλουν να το δουν από κοντά. Όχι τόσο για την μοναδική αρχιτεκτονική του, αλλά και την απίθανη τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, αλλά περισσότερο για την ανατριχιαστική ιστορία που το συνοδεύει.

Ο λόγος για το κάστρο Château de Brissac που βρίσκεται στην επαρχία Anjou, στην κοιλάδα του Λίγηρα στο κεντροδυτικό τμήμα της Γαλλίας. Το κάστρο χρονολογείται από το τον 11ο αι., ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως ιστορικό μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας. Λέγεται, όμως, ότι είναι και στοιχειωμένο!

Κάστρο του Μπρισάκ

Εξωτερικά, όποιος αντικρίσει το Château de Brissac, και χωρίς να γνωρίζει το σκοτεινό παρελθόν του, θαυμάζει την μεγαλοπρέπεια και την αρχιτεκτονική του. Μπαίνοντας, όμως, στο εσωτερικό του, μαθαίνει την ιστορία που προκαλεί ανατριχίλα. Σύμφωνα με αυτήν, στο κάστρο περιφέρεται ένα γυναικείο φάντασμα, γνωστό και ως η «Πράσινη Κυρία» (la Dame Verte στα γαλλικά).

Κάστρο του Μπρισάκ

Πρόκειται για το φάντασμα της Charlotte de Brézé, νόθα κόρη του βασιλιά Καρόλου VII κι ετεροθαλής αδερφή του βασιλιά Λουδοβίκου XI. Το 1462 κανονίστηκε ο γάμος της με τον ευγενή Jacques de Brézé. Οι δυο τους ήταν εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες και δεν αγάπησαν ποτέ ο ένας τον άλλον.

Κάστρο του Μπρισάκ

Σύμφωνα με την ιστορία, την 31η Μαΐου 1477 ο Jacques επέστρεψε από ένα ταξίδι κυνηγιού και, αφού δείπνησε με τη σύζυγό του, πήγε στο δωμάτιό του για να αναπαυθεί. Το ζευγάρι δεν κοιμούνταν στο ίδιο κρεβάτι και κατά τη διάρκεια της νύχτας ένας υπηρέτης ξύπνησε τον Jacques, για να του πει ότι η γυναίκα του είχε μια ερωτική συνάντηση με έναν άνδρα ονόματι Peirre de Lavergne.

Κάστρο του Μπρισάκ

Ο Jacques πήγε στο μέρος όπου ήταν το παράνομο ζευγάρι και συνέλαβε τους δύο επ’ αυτοφώρω! Σε μια έκρηξη οργής σκότωσε και τους δύο. Ο δολοφόνος αναγκάστηκε να φύγει από το κάστρο λίγους μήνες μετά το έγκλημα. Ο λόγος; Δεν άντεχε την παρουσία των φαντασμάτων της συζύγου του και του εραστή της!

Κάστρο του Μπρισάκ
Κάστρο του Μπρισάκ

Σήμερα λέγεται πως μόνο το φάντασμα της «Πράσινης Κυρίας» βρίσκεται μέσα στο κάστρο, το οποίο κατοικείται από τον δούκα του Brissac και την οικογένειά του, οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τον θρύλο. Να πούμε πως για το κινό που θέλει να το επισκεφτείκ, υπάρχουν ααρκετοί ανοιχτοί χώροι.