Το Cross Check, ένα πρόγραμμα του Facebook που προσφέρει ειδική μεταχείριση σε διασημότητες και άλλους χρήστες υψηλού προφίλ, όπως πολιτικούς, διασημότητες και δημοσιογράφους, είναι αδιαφανές, «ελαττωματικό» και πρέπει να αναθεωρηθεί, σύμφωνα με συστάσεις που δημοσίευσε το Εποπτικό Συμβούλιο της μητρικής εταιρείας Meta Platforms, την Τρίτη.

Το πρόγραμμα, το οποίο διαχωρίζει την εποπτεία λογαριασμών υψηλού προφίλ ή ευαίσθητων λογαριασμών από άλλους «κοινούς» λογαριασμούς, προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ελέγχου πριν ληφθούν αποφάσεις για το περιεχόμενο και έχει σχεδιαστεί για να «ικανοποιήσει τις επιχειρηματικές ανησυχίες» αντί να προστατεύσει το κοινό ή να εφαρμόσει τις δηλωμένες αξίες της Meta, είπε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Το Cross Check φαίνεται να καθοδηγείται περισσότερο από την επιθυμία του Meta να αποφύγει να «προκαλεί» τους VIP και να αντιμετωπίζει κατηγορίες για λογοκρισία παρά από τους προβεβλημένους στόχους της προστασίας του κοινού και οι πολυάριθμες δημόσιες δηλώσεις της Meta ότι εφαρμόζει τους κανόνες της πλατφόρμας ομοιόμορφα ήταν παραπλανητικές, πρόσθεσε το Εποπτικό Συμβούλιο και μεταδίδει το Forbes.

«Το πρόγραμμα Cross Check επί του παρόντος δεν έχει σχεδιαστεί ούτε εφαρμόζεται με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ευθύνες της Meta για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της εταιρείας», ανέφερε η έκθεση του Εποπτικού Συμβουλίου και συνεχίζει: «Παρά τη σημαντική δημόσια ανησυχία για το πρόγραμμα, η Meta δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβληματικά στοιχεία του συστήματός της».

«Λευκή λίστα» σε χρήστες VIP

Το συμβούλιο εποπτείας, το οποίο έχει διοριστεί από την εταιρία, αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα, ξεκίνησε να ασχολείται με το θέμα πριν από περίπου ένα χρόνο, στον απόηχο ενός άρθρου της Wall Street Journal που έλεγε πως ο εσωτερικός έλεγχος που έγινε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν προβληματικός. Το άρθρο διαπίστωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Cross Check ορισμένοι χρήστες VIP απαλλάσσονταν από ορισμένες ή όλες τις κυρώσεις για παραβίαση των κανόνων της πλατφόρμας. Επίσης, το ρεπορτάζ αποκάλυπτε πως σε άλλους λογαριασμούς δόθηκαν τα λεγόμενα «παράθυρα αποκατάστασης» στα οποία μπορούσαν οι χρήστες να κατεβάσουν αναρτήσεις με απαγορευμένο περιεχόμενο χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίσουν κάποια ποινή (η οποία θα ίσχυε για κάποιον χρήστη που δεν ήταν VIP).

https://twitter.com/JeffHorwitz/status/1600147599163416576

Στελέχη της Meta δήλωσαν πέρυσι ότι η κριτική της Wall Street Journal για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν μεν δίκαιη αλλά κάπως παρωχημένη, καθώς η εταιρεία δούλευε ήδη πάνω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το εποπτικό συμβούλιο αναγνώρισε στη Meta ότι έκανε βελτιώσεις στο πρόγραμμα, ωστόσο όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η εταιρεία συνεχίζει την υποστελέχωση και αδιαφάνεια του συγκεκριμένου προγράμματος.