Τα emoji είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην επικοινωνία των ανθρώπων στα social media, όμως τείνουν να δημιουργούν συχνά παρεξηγήσεις, ειδικά στο χώρο εργασίας, πόσο μάλλον όταν σχετίζονται με εργαζόμενους που ανήκουν στην Gen Z (γεννημένοι μεταξύ των ετών 1997 και 2012).
Σύμφωνα με την nypost.com, υπάρχουν δέκα συγκεκριμένες διαδικτυακές εκφράσεις που εξοργίζουν την νέα γενιά, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται από άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία στο εργασιακό περιβάλλον.
Αρχικά, το emoji που δημιουργεί ένα «κυκεώνα παρεξηγήσεων» είναι ο σηκωμένος αντίχειρας, αφού οι μεγαλύτεροι το χρησιμοποιούν ως επιβράβευση και μπράβο, ενώ οι νέοι το θεωρούν προσβλητικό και πως μπαίνει όταν κάποιος προσπαθεί να γειώσει ένα άλλο άτομο.
Έπειτα, ακολουθεί η κλασσική κόκκινη καρδιά, η οποία αν και στις στενές σχέσεις σημαίνει πολλά, στο χώρο εργασίας θεωρείται ειρωνική από τους νέους και ότι μερικές φορές μπορεί να ξεπεράσει τα όρια ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Επίσης, ειδική θέση στη «μαύρη λίστα» των emoji για την Gen Z βρίσκονται τα «παλαμάκια» και η «φατσούλα που κάνει γκριμάτσα», αφού θεωρούνται πως δείχνουν επιθετικότητα και ειρωνεία.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι παρεξηγήσεις οφείλονται στο χάσμα γενεών και στην κουλτούρα που έχει η νέα γενιά, ενώ ορισμένα μέλη της Gen Z κατηγορούν τους μεγαλύτερους, πως είναι «τεχνολογικά αναλφάβητοι» και ότι «δεν κάνουν τίποτα για να το αλλάξουν».
Ακολουθούν τα 10 emoji που η Gen Z «μισεί» να βλέπει στο χώρο εργασίας:
- 1.Σηκωμένος αντίχειρας
- 2.Κόκκινη καρδιά
- 3.Χέρι που υποδηλώνει «ΟΚ»
- 4.Τικ που σημαίνει «σωστό»
- 5.Emoji που δείχνει κακά
- 6.Φατσούλα που βάζει τα κλάματα
- 7.Μαϊμού που καλύπτει το πρόσωπο με τα χέρια της
- 8.Χέρια που βαράνε παλαμάκια
- 9.Χείλη που υποδηλώνουν φιλί
- 10.Φατσούλα με γκριμάτσα