Ένα ακόμα βήμα έκανε ο τομέας της τεχνολογίας, με τον νέο κολάρο για κατσίκες, που τις βοηθάει να εντοπίσουν το σημείο που θα βοσκήσουν, αντικαθιστώντας ουσιαστικά και τυπικά τα τσοπανόσκυλα στην Νορβηγία.
Το «έξυπνο» κολάρο για κατσίκες δημιούργησε μετά από έρευνες ετών το νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, θέλοντας να βοηθήσει τους χιλιάδες κτηνοτρόφους των χώρας.
Το CybοrGoat καθοδηγεί τις κατσίκες για το πού μπορούν να βοσκήσουν. Το γκάτζετ διαθέτει GPS και εκπέμπει ήχο για να προειδοποιήσει την κατσίκα ότι βρίσκεται στα όρια του τόπου που μπορεί να βοσκήσει. Σε περίπτωση που ξεπεράσει το όριο, η κατσίκα δέχεται ένα ακίνδυνο αλλά ενοχλητικό ηλεκτροσόκ.
Πώς λειτουργεί το κολάρο
Οι κατσίκες είναι έξυπνα ζώα και μαθαίνουν γρήγορα τι πρέπει να κάνουν όταν ακούν το «μπιπ», λένε οι ερευνητές. «Κάποιες είναι τόσο έξυπνες ώστε βοσκούν λίγο έξω από το αόρατο σύνορο και γυρίζουν πίσω όταν ακούσουν τον ήχο, πριν προλάβει να έρθει το ηλεκτροσόκ», προσθέτουν εμφατικά, υπογραμμίζοντας ότι το ηλεκτροσόκ δεν είναι επώδυνο και δεν απειλεί το ζώο.
To ηλεκτρονικό κολάρο αφενός καταργεί την ανάγκη για δαπανηρούς φράκτες και επιπλέον επιτρέπει τους κτηνοτρόφους να εντοπίζουν τα ζώα τους στην οθόνη του κινητού.
«Χωρίς αυτή την τεχνολογία, λιγότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται ως εκτροφείς εριφίων, αφού συχνά πρέπει να κάνουν και δεύτερη δουλειά» υποστηρίζει ο Ρότζερ Ζέρα, επικεφαλής της μελέτης.
Χάρη στο κολάρο, λένε οι εφευρέτες του, ολόκληρα κοπάδια κατσικιών θα μπορούσαν να δανείζονται σε πελάτες προκειμένου να αναλαμβάνουν την περιποίηση του γκαζόν, στη θέση των χορτοκοπτικών μηχανημάτων.
«Χάρη στην τεχνολογία, οι κατσίκες μπορούν να μασουλούν τα χόρτα γύρω από στύλους ή και μέχρι την άκρη του δρόμου, χωρίς να απαιτείται το στήσιμο φράχτη» εξηγεί ο Ζέρα.
Το σύστημα χρησιμοποιείται ήδη από 2.400 Νορβηγούς κτηνοτρόφους σε 27.000 κατσίκες και οι δημιουργοί ελπίζουν να ενδιαφερθούν και από άλλες χώρες. Οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας CybοrGoat δημοσιεύονται στο Journal of Rural Studies.
Η οικόσιτη γίδα είναι υποείδος της εξημερωμένης κατσίκας και κατάγεται από την άγρια (μη εξημερωμένη) κατσίκα της Νοτιοδυτικής Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για ζώο μηρυκαστικό, της οικογένειας των βοοειδών και της τάξης των αρτιοδάχτυλων. Μαζί με το πρόβατο θεωρείται από τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους.