Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο ένα χέρι κρατά την καυτή πατάτα με τα έγγραφα που διέρρευσαν από την Frances Haugen, την αποκάλυψη πως χάνει νεαρούς χρήστες και τη διακοπή λειτουργίας των εφαρμογών του για ώρες στις αρχές Οκτωβρίου. Στο άλλο χέρι κρατά το «μέλλον των κοινωνικών δικτύων» όπως έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος το metaverse.
Το Facebook πιστεύει ακράδαντα πως το metaverse είναι το μέλλον, ένας εικονικός χώρος στον οποίο θα μπορούν να βρίσκονται ψηφιακά τα avatars των χρηστών για να διασκεδάζουν, να εργάζονται και στην ουσία να ζουν. Αλλά σε ένα περιβάλλον AI.
Ο Ζάκερμπεργκ δεν κρατά τα χαρτιά του κλειστά όσον αφορά τα σχέδιά του για το metaverse και όπως μεταδίδει το Forbes σκοπεύει να επενδύσει μόνο αυτή τη χρονιά 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο Facebook Reality Labs, το τμήμα που θα αναπτύξει το metaverse με AR και VR hardware, software και περιεχόμενο.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό το μακροπρόθεσμο όραμα πραγματικότητα και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις μας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο ιδρυτής του Facebook.
Ο Ζάκερμπεργκ μιλάει ασταμάτητα για αυτό καθώς πιστεύει πως θα είναι «η επόμενη γενιά των online κοινωνικών εμπειριών». Μάλιστα η εταιρία θα ξεκινήσει να αναφέρει ξεχωριστά τα κέρδη του τμήματος Reality Labs, ως δείγμα προς τους επενδυτές του πόσο σοβαρά παίρνει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ενώ δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρξε εντονότατη φημολογία ότι το Facebook θα αλλάξει όνομα. Είδηση άμεσα σχετιζόμενη με το metaverse.
Τι είναι όμως το metaverse που μιλά για επανάσταση στις κοινωνικές σχέσεις
«το Facebook βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός ταξιδιού για να χτίσει την επόμενη υπολογιστική πλατφόρμα. Εργαζόμενοι μαζί με άλλους, αναπτύσσουμε αυτό που συχνά αναφέρεται ως metaverse, μια νέα φάση διασυνδεμένων εικονικών εμπειριών με τη χρήση τεχνολογιών όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ιδέα ότι δημιουργώντας μια μεγαλύτερη αίσθηση ‘εικονικής παρουσίας’, η online αλληλεπίδραση θα έλθει πολύ πιο κοντά στην εμπειρία της αλληλεπίδρασης σε προσωπικό επίπεδο», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι αντιπρόεδροι του Facebook Νικ Κλεγκ και Ξαβιέ Όλιβαν.
Διευκρίνισαν ότι «καμία εταιρεία δεν θα έχει την ιδιοκτησία και δεν θα λειτουργεί μόνη της το metaverse. Όπως το Ίντερνετ, το βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι η ανοικτή αρχιτεκτονική και η διαλειτουργικότητά του».
ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζούκερμπεργκ προγραμματίζει να μιλήσει για την αλλαγή ονόματος ή την αλλαγή στρατηγικής στην ετήσια εκδήλωση «Connect» της εταιρείας στις 28 Οκτωβρίου.
Στην ουσία και αν θέλουμε να κάνουμε μία απλοϊκή σύγκριση ο ιδρυτής του Facebook θέλει να τραβήξει τη νεολαία, ένα κοινό που αποδεδειγμένα έχει χάσει, σε μία συνθήκη εικονικής πραγματικότητας που θα θυμίζει αρκετά το παιχνίδι Sims. Τα ηλεκτρονικά μας avatar θα αλληλεπιδρούν με εκείνα των υπόλοιπων χρηστών σε έναν παράλληλο κόσμο με αυτόν που μπορούμε να αντιληφθούμε.