Όσοι Κινέζοι χρήστες κατάφεραν να αποκτήσουν το Kindle 3G, τη συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων της Amazon.com, διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι μπορούν να συνδεθούν σε δικτυακούς τόπους όπως το Facebook και το Twitter, οι οποίοι κανονικά λογοκρίνονται στην Κίνα.
«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Προσπάθησα να μπω στο Twitter και, τι έκπληξη, τα κατάφερα!» δήλωσε ένας ανώνυμος blogger στην εφημερίδα South China Morning Post.
Το Kindle δεν πωλείται στην κίνα, ωστόσο διάφορα κινεζικά καταστήματα αγοράζουν τις συσκευές από το εξωτερικό και τις πωλούν σε μια γκρίζα, ημιπαράνομη αγορά.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων εντόπισε «δεκάδες» Kindle 3G στην υπηρεσία ηλεκτρονικών δημοπρασιών Taobao, το κινεζικό αντίστοιχο του eBay.
Τα φίλτρα που χρησιμοποιεί η κινεζική κυβέρνηση φιλτράρουν το «ακατάλληλο» περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, και ένας ολόκληρος στρατός κυβερνητικών υπαλλήλων παρακολουθεί διαρκώς τις δραστηριότητες των χρηστών.
Ο κλοιός διαδικτυακής λογοκρισίας στην Κίνα αποκαλείται συχνά «Πύρινο Τείχος» (Great Firewall of China), κατ΄αντιστοιχία με το γνωστό Σινικό Τείχος (Great Wall of China).
Όμως οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για το Kindle 3G, το οποίο συνδέεται στο Διαδίκτυο μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας GSM.
Η συσκευή της Amazon χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάγνωση βιβλίων, οπότε οι λογοκριτές ίσως τη θεώρησαν σχετικά αθώα, σχολίασε στην εφημερίδα ο Λόρενς Γεούνγκ Κουάν, καθηγητής Ηλεκτρονικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χάρτης κάλυψης του δικτύου της Amazon περιλαμβάνει αρκετές κινεζικές πόλεις, είναι επομένως πιθανώς ότι η συσκευή συνδέεται στο δίκτυο κάποιας κινεζικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.
Μένει τώρα να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των Αρχών για αυτή την παράκαμψη της λογοκρισίας.
πηγή: pathfinder