Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1979 και ταυτίστηκε όσο καμία άλλη συσκευή με τη μουσική των 80’s. Τo Walkman, που μεγάλωσε ολόκληρες γενιές μουσικόφιλων, δημιουργώντας τη δική του κουλτούρα «μοντέρνων νομάδων», σώπασε για πάντα την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η Sony ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή του.

Η ψηφιακή τεχνολογία έθεσε το Walkman «εκτός χάρτη», καθώς οι κασέτες αντικαταστάθηκαν από τα CD, τα Μini Disc και στη συνέχεια από τα πανταχού παρόντα Μp3.

Η Sony ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις που έκανε τον Απρίλιο ήταν οι τελευταίες και πλέον η διάσημη συσκευή θα αποσυρθεί από τα καταστήματα της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μόλις εξαντληθούν και τα τελευταία αποθέματα.

Για τους (λίγους) «φανατικούς» πάντως, η Sony ανέθεσε σε κινέζικες εταιρείες να κατασκευάζουν αντίστοιχα προϊόντα για ορισμένες αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, όπου υπάρχει ακόμη ζήτηση.

Το Walkman μπορεί να βιώνει τώρα το «κύκνειο άσμα του», όμως στη δεκαετία του ’80 ήταν το απόλυτο αξεσουάρ σε όλο τον κόσμο.

Ήταν το μέσο που μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά, η οποία περπατούσε στους δρόμους της Βιέννης ακούγοντας το ομώνυμο τραγούδι των Ultravox ή στριμωχνόταν στο μετρό του Τόκιο υπό τους ήχους του Βig Ιn Japan των Αlphaville.

Η μεγάλη καινοτομία του Walkman ήταν η φορητότητά του. Ήταν η πρώτη, όπως αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, μαζικής κατανάλωσης συσκευή, που επέτρεπε στον κάτοχό της να μεταφέρει παντού την αγαπημένη του μουσική. Μέσω αυτής, γνωρίσαμε και την κατακόρυφη αύξηση της δημοτικότητας της κασέτας, η οποία είχε κάνει την εμφάνισή της ήδη από το 1962, προϊόν καινοτομίας της Ρhilips. Μέχρι τότε, το βινύλιο ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, με βασικό όπλο την καλύτερη ποιότητα ήχου.

Το 1979 όμως οι συσχετισμοί δυνάμεων έμελλε να αλλάξουν μια και καλή. Την 1η Ιουλίου, το πρώτο Walkman έκανε την εμφάνισή του στα καταστήματα.

Το είχε κατασκευάσει ένα χρόνο νωρίτερα ο Ναμπουτόσι Κιχάρα, μηχανικός στο τμήμα ήχου της Sony, ύστερα από εντολή του τότε προέδρου της εταιρείας Ακίο Μορίτα να σχεδιάσει μια συσκευή που θα μπορούσε να παίρνει μαζί του στα ταξίδια για να ακούει τις αγαπημένες του όπερες.

Το Walkman, όταν πρωτοκυκλοφόρησε, είχε διαφορετικά ονόματα ανά τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα ονομαζόταν Soundabout και στη Σουηδία Freestyle, όμως τελικά υπερίσχυσε η ονομασία που πήρε στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική. Μάλιστα, πριν φτάσει στα καταστήματα, η Sony είχε φροντίσει να τροφοδοτήσει 100 ανθρώπους-κλειδιά της μουσικής βιομηχανίας με τη νέα της συσκευή, ώστε να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή υποδοχή.

Και τα κατάφερε, μια και – από τη στιγμή που κυκλοφόρησε, μέχρι και σήμερα- οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν στα 220 εκατομμύρια συσκευές. Ταυτόχρονα όμως δημιούργησε και μια σειρά από φανατικούς εχθρούς.

Τα βέλη των πολεμίων από την κοινωνιολογική σκοπιά κατέκριναν το γεγονός ότι με το Walkman η μουσική γινόταν προσωπική, ατομική υπόθεση. Γι’ αυτό εξάλλου και η πρώτη συσκευή διέθετε δύο υποδοχές για ακουστικά, αν και στη συσκευασία υπήρχε μόνο ένα.