Φαίνεται ότι είναι γελοιωδώς εύκολο να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία χαρτών της Google για να κάνεις ό,τι σκεφτείς, όπως απέδειξε πρόσφατα ο πληροφορικός και πρώην πεζοναύτης Bryan Seely.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν την ανοιχτή φύση της υπηρεσίας, υπέκλεπτε τηλεφωνικές κλήσεις τόσο προς το FBI όσο και προς άλλα παραρτήματα των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ με ένα απλό κόλπο: πρόσθετε ψεύτικες καταχωρίσεις στο Google Maps για τις τοποθεσίες των στρατηγείων των αντίστοιχων υπηρεσιών, κάτι που είναι τόσο εύκολο ώστε να μπορούν να το κάνουν όλοι, δίνοντας βέβαια το δικό του τηλέφωνο αντί για το πραγματικό.
Απαντούσε λοιπόν στις κλήσεις του κοινού και κατόπιν προωθούσε τα τηλεφωνήματα στους πραγματικούς αριθμούς του FBI και των Μυστικών Υπηρεσιών, κρυφακούγοντας ανενόχλητος (και καταγράφοντας φυσικά) τις απόρρητες τηλεπικοινωνίες!
Ούτε ο κόσμος ούτε οι κυβερνητικές υπηρεσίες πήραν φυσικά μυρωδιά την πανεύκολη υποκλοπή, με τον πληροφορικό της Microsoft να το κάνει αυτό μόνο και μόνο για να δείξει τα ρίσκα ασφαλείας των ανοιχτών υπηρεσιών της Google, που έχουν εξάλλου χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για ηλεκτρονικές απάτες κάθε λογής.
Ο Seely ανέφερε μάλιστα το πρόβλημα στην Google, η οποία -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- δεν συγκινήθηκε καθόλου, και μόνο όταν πέρασε το κατώφλι του στρατηγείου των Μυστικών Υπηρεσιών στο Σιάτλ άρχισαν να τον παίρνουν στα σοβαρά, με τον ίδιο να βρίσκεται αίφνης στο δωμάτιο της ανάκρισης!
Η Google επιβεβαίωσε το γεγονός και περιορίστηκε απλώς να σχολιάσει ότι απαιτείται αυξημένος βαθμός προσοχής όταν χρησιμοποιεί κάποιος τις ανοιχτές πλατφόρμες της, ιδιαίτερα αν προσπαθείς να επικοινωνήσεις με τις Μυστικές Υπηρεσίες! Όσο για το FBI, δήλωσε ότι ενθαρρύνει το κοινό να απευθύνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του για να βρει τις ακριβείς πληροφορίες επικοινωνίας.
Ο Brian Seely, στήνοντας πλαστές διευθύνσεις (παράρτημα του FBI στο Σαν Φρανσίσκο και γραφείο των Μυστικών Υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον) και δίνοντας τους δικούς του αριθμούς επικοινωνίας, έπαιξε με το γεγονός ότι θεωρούμε δεδομένες τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο Google και τις δεχόμαστε χωρίς περαιτέρω έλεγχο. Έτσι, όποιος έψαχνε μέσω του Google Maps να επικοινωνήσει με το FBI, ήταν πολύ πιθανό να σκοντάψει πάνω στις πλαστές καταχωρίσεις του Seely και να την πατήσει.
Ακόμα και τώρα που μιλάμε, παρά τη δημοσιοποίηση της φάρσας, αν ψάξει κάποιος για το FBI του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια θα δει δύο πανομοιότυπες καταχωρίσεις στο Google Maps, την πραγματική δηλαδή και το πλαστό αντίγραφο του πρώην πεζοναύτη! Η μόνη διαφορά, ο τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας.
Ας μην είμαστε λοιπόν ανυποψίαστοι στην ηλεκτρονική μας ζωή και ας μη δεχόμαστε αμάσητα όσα μας παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες, ακόμα και ο «παντογνώστης» Google. Πόσο μάλλον που οι τοποθεσίες στο Google Maps καταχωρίζονται και επιβεβαιώνονται από το κοινό -και όχι από επίσημες πηγές-, το να τις εμπιστευτείς λοιπόν με τα μάτια κλειστά δεν είναι καθόλου καλή ιδέα…