Όποιος έχει σερφάρει έστω και ελάχιστα στο διαδίκτυο γνωρίζει καλά τη δύναμη της ανωνυμίας και τι μπορεί αυτή να κάνει στα μυαλά των ανθρώπων.
Κι αυτό γιατί όταν ο άνθρωπος νιώσει ότι μπορεί να κρύψει καλά την ταυτότητά του, τότε δεν είναι ασυνήθιστο να προβεί σε πράξεις ανήθικες, παραβατικές, ακόμα και ανατριχιαστικές.
Και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για τα διαβόητα troll, που κάνουν ό,τι θέλουν όποτε το θέλουν και δεν δίνουν δεκάρα για τις συνέπειες!
Γιατί καθώς το ίντερνετ γιγαντώθηκε και εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, νέοι τύποι «κακού» (εντός και εκτός φυσικά εισαγωγικών) δημιουργήθηκαν, που χρησιμοποίησαν τη δημοσιότητα και το ακαριαίο του ηλεκτρονικού μας κόσμου για να γίνουν μεγαλύτεροι και από τη ζωή την ίδια, αφήνοντας κατά μέρος την ηθική ή τη νομιμότητα των πράξεών τους.
Κι αν στην ήδη ταραγμένη αυτή εικόνα προσθέσουμε οργανώσεις, ιδιωτικές εταιρίες και κυβερνητικές δομές, τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ψηφιακή ζωή μόνο εύτακτη και καλοβαλμένη δεν είναι.
Κι έτσι, ενώ πολλοί είναι σήμερα οι εχθροί του ίντερνετ, πάρα πολλοί για την ακρίβεια, κανείς δεν μπορεί να αφήσει έξω αυτούς…
Γερουσιαστής Ted Stevens
Αφού ξεπεράσουμε το γεγονός ότι αναφέρεται στο ίντερνετ ως «μια σειρά από βιντεάκια», ο πρώην γερουσιαστής της Αλάσκα προΐστατο άλλοτε της επιτροπής του Κογκρέσου κατά της ουδετερότητας του Ιστού. Ήταν το 2006 λοιπόν όταν ο διαβόητος εχθρός του ίντερνετ θέλησε να περάσει νομοθετική πράξη κατά της ανωνυμίας του ίντερνετ, παρά το γεγονός ότι η κατανόησή του για τον τρόπο λειτουργίας του Παγκόσμιου Ιστού παραμένει σε εμβρυακό στάδιο. Στις ζοφερές αλλαγές που ευαγγελιζόταν το νομοθετικό πλαίσιο που κατέβασε στο Κογκρέσο -με την υποστήριξη μάλιστα και άλλων γερουσιαστών-, περιλαμβανόταν και η τροποποίηση για τα ISP, όπου πια θα γίνονταν αντικείμενο αγοραπωλησίας ώστε να μπορούν συγκεκριμένες -φυσικά- εταιρίες να έχουν υψηλότερη προτεραιότητα στα δεδομένα σε σχέση με τις υπόλοιπες ιστοσελίδες…
Michael Crook
Διαβόητος ήδη από το 2007, ο Michael Crook ήταν αναμφίβολα ένα από τα χειρότερα troll που γνώρισε ποτέ το ίντερνετ. Η μοχθηρή ηλεκτρονική φιγούρα, γνωστή για τη δημιουργία των ιστοσελίδων ForsakeTheTroops.com και craigslist-pervert.org, κατάφερε να ντροπιάσει και να εξοργίσει όποιον μπορούσε να σκεφτεί! Στο ForsakeTheTroops, ο Crook ισχυριζόταν ότι όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ έπρεπε να πεθάνουν, από την προθυμία τους και μόνο να προσχωρήσουν στις τάξεις του αμερικανικού στρατεύματος, ενώ -ακόμα χειρότερα- στο craigslist-pervert, ο Crook σκάρωνε ψεύτικα ραντεβού με ανυποψίαστους ξένους, ζητώντας τους αποκαλυπτικές φωτογραφίες και άλλες προσωπικές πληροφορίες. Και όταν τις έβαζε στο χέρι, τις δημοσίευε στο site φέρνοντας τον όλεθρο στη ζωή του χρήστη. Παρά το γεγονός ότι κατάφερε ως διά μαγείας να γλιτώσει από τον νόμο, η δημόσια κατακραυγή και οι επιθέσεις εναντίον του ήταν μια μορφή δικαιοσύνης…
Blue Coat Systems
Η Blue Coat Systems, γνωστότερη παλιότερα ως CacheFlow, είναι μια εταιρία με έδρα την Καλιφόρνια που παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας στο ίντερνετ. Θεωρητικά, γιατί στην πράξη κέρδισε την αμφιβόλου ηθικής φήμη για τον ρόλο της στην παροχή βοήθειας σε πολυάριθμους δικτάτορες του πλανήτη να λογοκρίνουν την ηλεκτρονική δραστηριότητα των υπηκόων τους. Και αν αναρωτιέστε, ο πλέον αξιοσημείωτος πελάτης της είναι η συριακή κυβέρνηση, που κατάφερε με τις πολύτιμες υπηρεσίες της Blue Coat να μπλοκάρει τα μηνύματα κριτικής και δυσαρέσκειας των σύρων πολιτών, περιορίζοντας ταυτοχρόνως δραστικά την προσβασιμότητα στο ίντερνετ σε όλη τη συριακή επικράτεια. Η βοήθεια της φίρμας στα απολυταρχικά καθεστώτα, την ίδια στιγμή που απολαμβάνει τη δημοκρατία και την ελευθερία, είναι τόσο ανήθικη όσο και υποκριτική…
SOPA
Η διαβόητη νομοθετική πράξη που αποζητούσε να θέσει αυστηρότερους περιορισμούς στη λειτουργία του ίντερνετ, η φοβερή και τρομερή Stop Online Piracy Act, ήταν ένα νομοθέτημα που κατατέθηκε στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε να πιέσει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων και της παραποίησης δεδομένων. Παρά το γεγονός ότι έμοιαζε ως μια ευγενής κίνηση για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, μια πιο προσεκτική ματιά έπειθε και τον πλέον κακόπιστο: στα «ψιλά γράμματα» της SOPA δινόταν η δυνατότητα στην κυβέρνηση να κλείνει ανενόχλητα όποιες ιστοσελίδες θεωρούσε ύποπτες! Η σύσσωμη αντίδραση κοινού, ηλεκτρονικών εταιριών και θεσμών, όπως το συνδυασμένο μπλακάουτ Wikipedia και Google, βάλθηκαν να δείξουν στους γερουσιαστές τι θα γινόταν στο ίντερνετ αν περνούσε τελικά η νομοθετική ρύθμιση. Και παρά το γεγονός ότι η πράξη κατακυρώθηκε τελικά το 2012, τίποτα δεν έχει γίνει κάτω από την ομπρέλα της, αν και τυπικά παραμένει σε λειτουργία…
Kim Dotcom
Γεννημένος ως Kim Schmitz το 1974, ο γερμανο-φιλανδός χάκερ και μετέπειτα επιχειρηματίας Kim Dotcom άλλαξε επισήμως το επίθετό του το 2005 για να τιμήσει το ίντερνετ που τον έκανε πολυεκατομμυριούχο (αν και αργότερα το ίδιο μέσο θα τον έκανε έναν από τους πλέον διαβόητους στόχους!). Ο ιδρυτής λοιπόν της ιστοσελίδας διαμοιρασμού αρχείων Megaupload συνελήφθη τελικά το 2012, με κατηγορίες για ηλεκτρονική πειρατεία, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και εκβιασμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι μέρες του κήρυκα της ελεύθερης διακίνησης αγαθών στο ίντερνετ πήραν λοιπόν απρόοπτο τέλος, καθώς ο Νο 1 εχθρός του συστήματος και η αυτοκρατορία του γκρεμίστηκαν μονομιάς…
Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός
Γεννημένος από μια κολεκτίβα χάκερ που πρόσκεινται στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο ζοφερός Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός γίνεται συνεχώς πρωτοσέλιδο τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα από τις επιθέσεις του σε ειδησεογραφικά δίκτυα όπως τα CNN και New York Times, αλλά και σε κοινωνικά δίκτυα όπως τα Facebook και Twitter. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, μέχρι σήμερα οι επιθέσεις του είναι περισσότερο επιδείξεις δύναμης παρά πραγματικά κακόβουλες ενέργειες, αφού εξαντλούνται σε τροποποιήσεις ιστοσελίδων και χακέματα σε λογαριασμούς Twitter. Η δύναμή του είναι ωστόσο αρκετά εντυπωσιακή, αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι πολλοί από τους στόχους του έχουν τις καλύτερες κρυπτογραφημένες υπηρεσίες προστασίας του κόσμου, και είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει πολύ στο άμεσο μέλλον, αν και όχι με καλό τρόπο…
NSA
Η διαβόητη Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ δεν χρειάζεται πλέον καμία απολύτως εισαγωγή, εκτός κι αν κάποιος κατέβηκε στη Γη πολύ πρόσφατα! Η κυβερνητική υπηρεσία που παρακολουθεί κυριολεκτικά τους πάντες, από κυβερνήσεις, κρατικές υπηρεσίες, μεμονωμένα άτομα μέχρι και το 75% των τηλεπικοινωνιακών πράξεων των ΗΠΑ(!) και πολλά-πολλά ακόμα, εγείρει συζητήσεις για τη συνταγματική νομιμότητα της κατάφωρης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Κανείς δεν μπορεί να είναι πλέον ασφαλής από το πανταχού παρόν ηλεκτρονικό μάτι της NSA…
Dread Pirate Roberts
Πριν κλείσει από τους πράκτορες του FBI, η Tor ιστοσελίδα Silk Road -εκεί στις underground παρυφές του ίντερνετ- πουλούσε ναρκωτικά, όπλα και ό,τι παράνομο βάζει ο νους. Πίσω από την καλοστημένη επιχείρηση ήταν ο Dread Pirate Roberts, γεννημένος ως Ross William Ulbricht, ο οποίος πέρα από τα γνωστά (ξέπλυμα χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, ηλεκτρονική πειρατεία), κατηγορείται και για απόπειρα δολοφονίας 6 ανθρώπων. Ο Ulbricht φέρεται να προσέλαβε πληρωμένο δολοφόνο για να βγάλει από τη μέση ναρκοπρομηθευτή του που απειλούσε να αποκαλύψει την ταυτότητα του ιδρυτή του Silk Road. Ο τύπος δεν αστειευόταν καθόλου και τα πεπραγμένα του στο Silk Road έχουν ήδη αφήσει ιστορία…
Hunter Moore
Την ώρα που ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος, πόσο μάλλον όταν σε αφήνουν στα κρύα του λουτρού, το να θελήσεις να πάρεις εκδίκηση μόνο λύση δεν είναι. Αυτό δυστυχώς δεν το είπε κανείς στον Hunter Moore, τον ιδρυτή της κατάπτυστης πορνοσελίδας «Is Anyone Up?» που επέτρεπε σε απατημένους πρώην και άλλους ανατριχιαστικούς τύπους να ανεβάζουν άσεμνο υλικό των συντρόφων τους, χωρίς φυσικά τη συγκατάθεση του θύματος. Η ιστοσελίδα ιδρύθηκε το 2010 και μέχρι να κλείσει οριστικά τον Απρίλιο του 2012, χιλιάδες γυναίκες κακοποιήθηκαν με τον βάναυσο αυτό τρόπο. Ως δικαίωσή τους, ο Moore συνελήφθη πρόσφατα από το FBI και πήρε αυτό που του άξιζε…