Η Γαλλία υπέβαλε τα περισσότερα αιτήματα διαγραφής tweets, όμως οι ΗΠΑ διατηρούν τα πρωτεία σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις παροχής πληροφοριών για λογαριασμούς στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Από τον περασμένο Ιούλιο, οι γαλλικές αρχές έχουν αυξήσει ραγδαία τα αιτήματά τους για τη διαγραφή μηνυμάτων, ενώ δεν είχαν υποβάλει παρά μόλις τρία αιτήματα διαγραφής περιεχομένου το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Από τον Ιούλιο ως τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2013 οι γαλλικές αρχές απευθύνθηκαν 306 φορές προς τους διαχειριστές του ιστότοπου αυτού κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες για 146 λογαριασμούς με σκοπό την απόσυρση περιεχομένου.
Σε μία έκθεση που δημοσίευσε το Twitter ανέφερε ότι ικανοποίησε πάνω από το ένα τρίτο (35%) εκ των αιτημάτων των γαλλικών αρχών, προχωρώντας στη διαγραφή 133 tweets.
Η γαλλική δικαιοσύνη είχε υποχρεώσει τον περασμένο Ιούλιο τη διοίκηση της εταιρείας να της παράσχει πληροφορίες σχετικά με κάποιους λογαριασμούς που εμπεριείχαν φράσεις που κρίθηκαν ρατσιστικές και αντισημιτικές. Τα σχετικά αιτήματα είχαν υποβληθεί μετά την πρωτοβουλία οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα αιτήματα για τη διαγραφή περιεχομένου που προήλθαν από τις γαλλικές διοικητικές αρχές αντιπροσωπεύουν το 87% του συνολικού αριθμού των αιτημάτων σε διεθνές επίπεδο.
Συνολικά τα αιτήματα διαγραφής έχουν εξαπλασιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ του πρώτου και δεύτερου τριμήνου του 2013, καθώς πολλαπλασιάστηκαν από τα 60 σε 365. Τα αιτήματα παροχής πληροφοριών εκ μέρους κυβερνήσεων για κατόχους λογαριασμών στο Twitter έχουν επίσης αυξηθεί.
«Τους τελευταίους 24 μήνες έχουμε καταγράψει μία αύξηση 66% στα αιτήματα παροχής πληροφοριών για λογαριασμούς, αιτήματα που προέρχονται από περισσότερες από 45 χώρες και αφορούν σε περισσότερους από 6.400 λογαριασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο» εξήγησε η διεύθυνση του ιστοτόπου αυτού κοινωνικής δικτύωσης.
«Η πλειονότητα των αιτημάτων των κυβερνήσεων για τους λογαριασμούς υποβάλλεται πάντα από τις ΗΠΑ», η κυβέρνηση της οποίας υπέβαλε το 59% των σχετικών αιτήσεων, σύμφωνα με το Twitter.
Ο ιστότοπος ανέφερε πως έλαβε 833 αιτήματα από τις αμερικανικές αρχές το β΄ τρίμηνο του 2013, εκ των οποίων τα 100 ήταν «επείγοντα αιτήματα». Αφορούσαν 1300 λογαριασμούς και το Twitter απάντησε θετικά στο 69% των αιτημάτων αυτών, όπως διευκρίνισε η διοίκηση της εταιρείας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε διεθνές επίπεδο ο συνολικός αριθμός αιτημάτων αυξήθηκε στα 1.410 και ήταν αυξημένος κατά 849 αιτήματα σε σύγκριση με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί στις αρχές του 2012 από το Twitter.