Τον απαραίτητο «ταξιδιωτικό» οδηγό για το διάστημα δημοσίευσε η NASA, συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας τις 10 καλύτερες εικόνες που συλλέχθηκαν το 2013.
Δείτε παρακάτω φανταστικά, πολύχρωμα πορτραίτα, εντυπωσιακές φωτογραφίες της Γης από το διάστημα, δορυφόρους, τον αστεροειδή Vesta και άλλες εικόνες που μοιάζουν με κοσμικό πυροτέχνημα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και όχι μόνο…
1. Crab Nebula (Tο Νεφέλωμα του Καρκίνου, ή αλλιώς Νεφέλωμα Καρκίνος): Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φωτογράφησε το σουπερνόβα που βρίσκεται στον γαλαξία μας και ανακαλύφθηκε το 1731 από τον Άγγλο γιατρό και αστρονόμο Τζον Μπέβις.
2. Θεαματική έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου
3. Το Νεφέλωμα «Κεφάλι της Μάγισσας»: Το όνομα αυτού του νεφελώματος προέρχεται από την ομοιότητά του με την… κακιά μάγισσα των παραμυθιών, γι’ αυτό το ονόμασαν «Witch Head Nebula». Το συνέλαβε ο φακός του διαστημικού τηλεσκόπιου WISE (Wide-field Infrared Survey – Έρευνα υπέρυθρης ακτινοβολίας με εικόνες ευρέως πεδίου) της NASA με την υπέρυθρη όρασή του. Τα σύννεφα του νεφελώματος, αποτελούν ένα μαιευτήριο νέων άστρων και η σκόνη του λάμπει με ένα πράσινο φως.
4. Το νεφέλωμα M78: Τα λαμπερά νέφη σκόνης στο νεφέλωμα του Ωρίωνα.
5. Το νεφέλωμα «Κεφάλι Αλόγου» – Horsehead Nebula
6. Φωτογραφία του νησιού Φλόρες της Ινδονησίας από το διάστημα από το φακό του δορυφόρου επιστημονικής έρευνας της NASA.
7. Το Ήτα Καρίνας: Είναι ένα αστρικό σύστημα σε απόσταση περίπου 7.500 ετών φωτός από το ηλιακό σύστημα. Το σύστημα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο αστέρια, ένα από τα οποία είναι αστέρας Βολφ-Ραγιέ.
8. Στον γαλαξία NGC 6946 «σκάνε» συνεχώς σουπερνόβα που τον κάνουν να λάμπει σε διάφορα χρώματα. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία του σπειροειδούς γαλαξία NGC 6946 που βρίσκεται σε απόσταση 22 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
9. Αστεροειδείς απεικονίζονται μαζί με αστέρα που «σβήνει»: Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA WISE κατέγραψε αυτήν την εικόνα στην οποία δύο αστεροειδείς προβάλλονται κοντά σε έναν αστέρα που βρίσκεται στη φάση θανάτου. Το θερμό αέριο και η σκόνη που απομακρύνονται από το κέντρο του νεφελώματος δημιουργούν αυτήν την όμορφη μπλε απεικόνιση (Το ψυχρότερο αέριο το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο δημιουργεί την πορτοκαλί απεικόνιση). Στο κέντρο υπάρχει ο πυρήνας του αστέρα, ο οποίος είναι πολύ θερμός και ονομάζεται λευκός νάνος.
10. Αστρογέννεση: Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της ΝASA απαθανάτισε αυτήν την εικόνα της περιοχής γέννησης αστέρων W5. Υπάρχουν γεννήσεις αστέρων σε αυτήν την εικόνα – οι μεγαλύτερης ηλικίας αστέρες φαίνονται σαν μπλε τελείες, ενώ οι νεοσχηματίζομενοι αστέρες βρίσκονται σε περιοχές επάνω στην λευκότερη περίμετρο της κοιλότητας εντός της οποίας βρίσκονται οι γηραιότεροι. Οι λευκότερες περιοχές είναι τα μέρη που δημιουργούνται οι νέοι αστέρες.